Пређи на садржај

Инквизиција

Извор: Викицитат
Шпански инквизитори спаљују недозвољене књиге, на слици из почетка 15. века.

Инквизиција је била установа, током средњег века у Католичкој цркви чији је задатак да ислеђује, суди и кажњава људе које је црква сматрала јеретицима.

Цитати[уреди]

„Волим инквизицију! Све велико се ради упркос и, дакле, захваљујући неслободи. (Салвадор Дали)”


„Када се религија споји са политиком, рађа се инквизиција. (Албер Ками)”


„Током последња три века, захваљујући инквизицији, у Шпанији је било веће уживање у миру и срећи него у другим европским народима. (Жозеф де Местр)”


„Ми овим путем изопштавамо све јеретике - катаре, патарене, сироте људе Лиона... и све друге, ма како се они звали. Када их Црква осуди, они ће бити предати световном судији да буду кажњени... Ако се било ко од њих, пошто га ухапсе, покаје и пожели да обави покору, добиће доживотну робију. Сви који бране, или помажу јеретике биће изопштени. Ако било ко остане под изопштењем годину и један дан, биће прогнан... Ако они који су осумњичени за јерес не могу да докажу невиност, биће изопштени. Ако под изопштењем остану годину дана, имају бити осуђени као јеретици. Они не могу имати право апелације... Свако ко им одобри хришћанску сахрану биће изопштен све док не изврши прописану надокнаду. Он не може бити ослобођен кривице све док својим рукама не ископа њихова тела и баци их... Ми забрањујемо свим световњацима да расправљају ο стварима католичке вере; ако било ко учини то, биће изопштен. Свако ко познаје јеретике, или оне који одржавају тајне састанке, или оне који се у сваком погледу не саображавају са правоверјем, морају са тим да упознају исповедника, или неког другог ко ће ο томе обавестити бискупа или инквизитора. Ако он не поступи тако, биће изопштен. Јеретици и сви који их приме, подржавају их или им помажу, као и сва њихова деца до другог колена, неће бити примљени у црквену службу... Овим путем, сада све такве заувек лишавамо њихових црквених положаја. (Папа Никола III)”


Веровање у човечанство без вере у човека је неискрено или искрено, па води до истих резултата које видимо у трагичној историји инквизиције, Робеспјеровог терора и Лењинове диктатуре. (Ерих Фром)”