Пређи на садржај

Политика

Извор: Викицитат

Политика је скуп основних принципа и припадајућих смерница којима се усмеравају и лимитирају активности у циљу остваривања дугорочних циљева.

Цитати[уреди]

„Политика би требало да буде хонорарна професија сваког грађанина. (Двајт Д. Ајзенхауер)”


„Човек је по природи политичка животиња. (Аристотел)”


„Политика је уметност могућег. (Ото фон Бизмарк)”


„Политику сматрам ништа друго до науку о уређеном напретку друштва на линији највеће корисности и погодности за себе. (Вудро Вилсон)”


„Коначност није језик политике. (Бенџамин Дизраели)”


„Политика је као лош биоскоп - људи претерују, одлазе предалеко. Када разговарам са политичарима, видим то по њиховим изразима лица, њиховим очима, начину на који жмире. Гледам на ствари као продуцент. Често сам гледао неку сцену на монитору, а редитељ и ја смо викали: „Стани, немој више, ово се не може гледати! Нико неће веровати у ово.’ (Володимир Зеленски)”


„Људи су увек били глупе жртве обмане и самообмане у политици, и увек ће бити, све док не науче да иза свих моралних, верских, политичких и друштвених фраза, декларација и обећања траже интересе неке или друге класе. (Владимир Лењин)”


„Кажем да је политика најважнија од грађанских активности и да има своје поље деловања, које није религијско. Политичке институције су секуларне по дефиницији и делују у независним сферама. Сви моји претходници су говорили исто, бар дуги низ година, али са различитим акцентима. Верујем да католици укључени у политику у себи носе вредности своје религије, али имају зрелу свест и стручност да их спроведу. Црква никада неће прекорачити свој задатак изражавања и ширења својих вредности, барем док сам ја овде. (Папа Фрања)”


„Религијске идеје, наводно приватне ствари између човека и бога, у пракси су увек политичке идеје. (Кристофер Хиченс)”


„Можда постоји образац постављен на небесима да онај ко жели да га види и видећи га нађе у себи. Али да ли постоји било где или икада постоји, није битно; јер ово је једина заједница у чијој политици он може да учествује. (Платон)”


„Политика би требало да буде друга најстарија професија. Схватио сам да веома личи на први. (Роналд Реган)”


„Главна одлика модерних влада је да не знамо ко влада, де факто ништа више него де јуре. Видимо политичара, а не његовог подржаваоца; још мање подржавалац подржаваоца; или, што је најважније, банкара подржаваоца. (Џ. Р. Р. Толкин)”


„Сваки комуниста мора да схвати истину: политичка моћ расте из цеви пиштоља. (Мао Цедунг)”