Еволуција

Извор: Викицитат

Еволуција представља развој из нижег у више, из једноставног у сложено, некога природног или друштвеног процеса (нпр. умних способности, средстава за производњу); манифестација неке појаве, догађаја или идеје сукцесивно, у једном следу (нпр. сликарства, песништва, драме, трагедије итд.); у историјском развоју друштва, квантитативна поступна промена као супротност револуцији; сваки развој који је сличан расту живе твари, насупрот креативном схватању (нпр. е. неког изума, е. обичајнога права); кретање које се састоји од низа повезаних и узајамно словљених радњи; процес обликовања некога финалног производа, исто тако и сам производ из тог процеса, као и свака обликована етапа, јединица из једне развојне серије (нпр. цвета из пупољка) итд.

Цитати[уреди]

„Што даље напредује духовна еволуција човечанства, чини ми се извеснијим да пут ка истинској религиозности не лежи кроз страх од живота, страх од смрти и слепу веру, већ кроз стремљење ка рационалном знању. (Алберт Ајнштајн)”


„Расположива енергија је главни предмет у борби за постојање и еволуцију света. (Лудвиг Болцман)”


„Наравно, као и сваки други човек интелигенције и образовања верујем у органску еволуцију. Изненађује ме да се у овом касном периоду постављају таква питања. (Вудро Вилсон)”


„Учили су ме да је људски мозак круна досадашње еволуције, али мислим да је то веома лоша шема за преживљавање. (Курт Вонегут)”


„Еволуција је процес који никада не престаје. Бабуни који не успевају да испоље морално понашање не преживљавају; заврше као месо за леопарде. (Роберт А. Хајнлајн)”