Пређи на садржај

Роберт А. Хајнлајн

Извор: Викицитат
Роберт А. Хајнлајн (1976)

Роберт Ансон Хајнлајн (7. јула 1907 – 8. маја 1988) је био амерички књижевник, један од најпопуларнијих, најутицајнијих и најконтроверзнијих аутора научне фантастике.

Цитати

[уреди]

„Генерација која игнорише историју нема прошлост — ни будућност.”


„Љубав је стање у којем је срећа друге особе битна за вашу.”


„Одузмите секс од људи. Нека буде забрањено, зло. Ограничите га на ритуално узгој. Присилите га да се врати у потиснути садизам. Онда дајте народу жртвеног јарца да мрзи. Нека повремено убијају жртвеног јарца за катарзично ослобађање. Механизам је стар годинама. Тирани су га користили вековима пре него што је измишљена реч „психологија“. И то ради.”


„Што се тиче либертаријанаца, ја сам то био цео живот, радикалан. Можете користити израз „филозофски анархиста“ или „аутархиста“ о мени, али „либертаријанац“ је лакше дефинисати и довољно се уклапа.”


„Верујем да смо довде стигли захваљујући кожи наших зуба, да увек успемо само по кожи наших зуба — али да ћемо увек успети да ... опстанемо ... издржимо.”


„Могло би се написати историју науке обрнуто састављањем свечаних изјава највишег ауторитета о томе шта се не може учинити и што се никада не би могло догодити.”


„Ако познајете човека, посматрајте како се понаша према мачки.”


„Она је више од добре уметности која осуђује неку веома лошу уметност; она је симбол за сваку жену која је икада покушала да поднесе терет који је био претежак за њу - претпостављам да је преко половине женске популације ове планете, живе и мртве. Али не само жене - овај симбол је бесполан. То значи сваког мушкарца и сваку жену који су икада живели, који су знојили живот у непогрешивој снази, чија храброст није била ни примећена док се нису згужвали под својим теретом.”


„Логика је начин да се каже да све што се није догодило јуче неће се догодити сутра.”


„Можда је боље бити жив шакал него мртав лав, али ипак је боље бити жив лав. И обично лакше.”


„Нема убедљивих доказа о животу после смрти. Али нема никаквих доказа против тога. Ускоро ћеш знати. Па зашто се бринути због тога?”


„Живиш и учиш. Или не живиш дуго.”


„Себичност је основа на којој почиње свако морално понашање и може бити неморално само када се коси са вишим моралним императивом. ... Следећи виши ниво је радити, борити се, а понекад и умрети за своју ужу породицу.”


„Еволуција је процес који никада не престаје. Бабуни који не успевају да испоље морално понашање не преживљавају; заврше као месо за леопарде.”


„На још вишем моралном нивоу су се понашали астронаути који су отишли ​​на Месец, јер су својим поступцима тежили опстанку читаве људске расе.”


„Свако ко сматра протокол неважним никада се није бавио мачком.”