Весна Пешић

Извор: Викицитат
Весна Пешић (2010)

Весна Пешић (6. мај 1940) је српска социолошкиња и политичарка.

Цитати[уреди]

„Ови лудаци који се бацају у воду са крст часни, су круна овдашњег лудила.”


„Право да вам кажем, мене више не занима много Косово. Не занима ме опет 1389. година! Једанпут смо страдали, па колико ћемо још пута због тог Косова да страдамо?! Ми смо поново окупирани због Косова! Србија је тотално пропала, па не можемо ми ништа да урадимо и никоме да помогнемо ако смо сами тотално пропали. Колико ће сада да нас кошта то? Онда га одмах признајте, па да већ једном скочимо на неку другу грану. Немојте више да нас замајавате – да ли треба сад да признамо или касније?!”


„Прва влада Дачића и Вучића је направила доста значајан продор према ЕУ. Ова друга влада је направљена у Москви. Формула „и ЕУ и Русија“ је иста као Тадићева „и Косово и ЕУ“. Руси су сада поставили министра спољних послова, јер није само Вучић био у Москви, него обојица на оном чувеном лекарском прегледу.”


„Председник СНС Александар Вучић тренутно се налази у фази растурања саме власти на комаде - успешно је растурио опозицију, а сада, када је освојио апсолутну власт и када може, малтене, сам да формира владу, он је ту власт изнео на пијацу и нуди свакоме по нешто.”


„Вучић ће пре да спали Београд него што би дозволио да Ђилас победи.”


„СНС покушава да неформалним путем, мобингом, натера коалиционе партнере да сами, у страху од уцена и таблоидног уништавања, одустану од договорене поделе власти када је коалиција стварана.”


„Мислим да Србија има добре адуте. Није само она блокирана. И Косово је блокирано. Да ли ви знате да они не могу ни фудбал да играју?”


Расим Љајић је човек који има две странке - Санџачку демократску партију и Социјалдемократску партију Србије. Ја сам се крајем априла, усред изборне кампање, нашла у Новом Пазару - и видела сам да је он постао апсолутни власник тог града, све улице су биле излепљене плакатима Расима Љајића.”


„Не може нико никада према обичном човеку да буде арогантан јер обичан човек увек заслужује пажњу али за њих обични људи више нису постојали.”


„Одлука о уласку Србије у ЕУ заправо никада није ни донета. И СПЦ и Борис Тадић једва чекају неку другу прилику, само да не би морали да иду ка ЕУ. Ми не препознајемо ништа што се дешава данас у свету. Ми смо род а СПЦ је наш тотем, који је почео да одлучује о томе ко треба а ко не треба да има права, што се видело на примеру отказане Параде поноса.”


„Немам утисак да је сада лакше. Суочавање са прошлошћу има више слојева.”


„Имам утисак да сте ви, на неки начин, ражаловани министар и да Министарство не врши функције.”


„Новинари не извештавају ни о законима ни о важним посланичким иницијативама у Народној скупштини, њих само занима колике су дневнице и порције у скупштинском ресторану. Они само пишу о бифеу и колико посланицу једу, а посланици од новинара не могу да уђу у бифе, јер они само седе доле и једу.”


„С Русијом хитно треба да раскинемо дипломатске односе! Код нас може да се деси да новинар искаже своје мишљење, можда чак и на државној телевизији, али не и у Русији, тамо су те ствари строго контролисане.”


Николић и Вучић су лажови, занатлије које тај прости, сиромашан и нешколован народ лажу, обмањују причама о Косову и патриотизму. Са друге стране, Коштуница је фанатик. Он искрено верује у ту лудачку идеју о уједињењу српства, цркве…Видели сте да је, сат након проглашења независности, поставио нови циљ своје политике који се своди на борбу за повратак Косова. Човек је потпуно одлепио од стварности!”


„Неко јасно хоће да иде уназад, а неко хоће мрцварење, сад ћемо да се мрцваримо, колико ће још Тадић и Коштуница да мрцваре, прво са кохабитацијом а сада са овом интересном коалицијом?”