Пређи на садржај

Азем Власи

Извор: Викицитат

Азем Власи (23. децембар 1948) је албански политичар са Косова и Метохије и некадашњи високи државни и партијски функционер у Социјалистичкој Федеративној Републици Југославији, потом саветник председника самопрокламоване државе Републике Косово.

Цитати

[уреди]

„Независно Косово неће имати територијалних претензија према суседним државама.”


Николић је боље решење, јер ће Србија онда морати да се суочи сама са собом. Борис Тадић је једна врста камуфлаже, он вара међународну заједницу и српску јавност да ће сачувати Косово, а у исто време да може са Русијом.”


Београд не би требало да очекује отварање приштинске канцеларије у Београду, већ амбасаде. Не знам да ли ћу ја бити амбасадор, али бих волео. Познајем град и људе и допринео бих бољој сарадњи између две државе.”


„Веома индикативно и веома позитивно и за саму Србију да и у СПЦ има подела. Патријарх Иринеј је јавно изразио несагласност са оним екстремистима у СЦП које оличава, рецимо, Амфилохије. Грађани Србије и људи на власти више нису тако блиски са СПЦ као у време Милошевића.”


„Ако ћемо говорити о идеји етничке Албаније, она живи у главама многих Албанаца као рефлексија неправди које су учињене Албанцима 1912. и 1913. године када су повлачене границе посред албанских територија.”


„Због Милошевића и његове политике сви су бежали из Југославије, он је погазио аутономију Косова и Албанци више ништа нису хтели. Да то није урадио, можда би Косово и данас било у Србији и до рата не би ни дошло. Знате, искрено говорећи, ми Албанци никада и нисмо припадали СФРЈ и Србији, увек смо били силом гурани у њу.”


„Косово је искоришћено као детонатор. Нисмо рушили Југославију, а да смо и хтели то - нисмо имали ту моћ.”