Агностицизам

Извор: Викицитат
Популарни знак у агностицизму.

Агностицизам је став да се постојање божанстава не може утврдити, нити доказати.

Цитати[уреди]

„Важно је укинути несвесни догматизам који наводи људе да мисле да је њихов начин гледања на стварност једини разуман начин гледања на свет. Мој циљ је да покушам да доведем људе у стање генерализованог агностицизма, не агностицизма само о Богу, већ агностицизма о свему. (Роберт Антон Вилсон)”


„Моје расуђивање често варира... У својим најекстремнијим колебањима никада нисам био атеиста у смислу да негирам постојање Бога. Генерално мислим (све више како старим), али не увек, да би то што сам агностик био најтачнији опис мог стања ума. (Чарлс Дарвин)”


„Не знам да ли постоје богови, али они морају бити. (Диоген)”


„Највеће писце данашњице се називају атеистима или агностицима јер се плаше да признају да постоји тајанствена граница, хтели ми то или не, и то их чини инфериорним. (Пауло Коељо)”


„Што се тиче богова, ја немам начина да знам да ли постоје или не, или каква би могла бити. Многе ствари спречавају развој тог знања, укључујући и нејасност самог предмета и краткоћу људског живота. (Протагора)”


„Питао је моју религију, а ја сам одговорио 'агностички'. Питао је како се то пише и уз уздах приметио: 'Па, има много религија, али претпостављам да све обожавају истог Бога.' (Бертранд Расел)”


„Агностицизам заправо није вера, него метода, која је темељена у ригорозној примени једног принципа. У позитивном смислу принцип се може написати као: Код интелектуалних ствари, следи свој разум колико год далеко те одвео, без обзира на било што друго. У негативном смислу: Код интелектуалних ствари не претварај се да су недоказани или недоказиви закључци сигурни. (Томас Хенри Хаксли)”