Пређи на садржај

Томас Хенри Хаксли

Извор: Викицитат
Томас Хенри Хаксли (око 1880)

Томас Хенри Хаксли (4. мај 1825 — 29. јун 1895) је биоенглески биолог, познат под надимку „Дарвинов булдог“ због свог заступања теорије еволуције Чарлса Дарвина.

Цитати

[уреди]

Агностицизам заправо није вера, него метода, која је темељена у ригорозној примени једног принципа. У позитивном смислу принцип се може написати као: Код интелектуалних ствари, следи свој разум колико год далеко те одвео, без обзира на било што друго. У негативном смислу: Код интелектуалних ствари не претварај се да су недоказани или недоказиви закључци сигурни.”


„Превише сам скептик да бих порицао могућност било чега... али не видим пут до вашег закључка.”


„Не могу а да не мислим да ће онај ко нађе извесну пропорцију бола и зла неодвојиво уткане у живот самих црва, с више храбрости и покорности поднети свој удео.”


„Радије бих да сам потомак два мајмуна него да сам човек и да се бојим да се суочим са истином.”


Живот је прекратак да би се више пута бавио убијањем убијених.”


„Не желим да сугеришем да научне разлике треба да се решавају универзалним правом гласа, али сматрам да чврсти докази морају бити испуњени нечим више од празних и непоткрепљених тврдњи.”


„Метод научног истраживања није ништа друго до израз неопходног начина рада људског ума.”


„Поправљач природног знања апсолутно одбија да призна ауторитет као такав. За њега је скептицизам највећа дужност; слепа вера једини неопростиви грех.”


„Човек науке је научио да верује у оправдање, не вером, већ провером.”


„Једина слобода до које ми је стало је слобода да радим исправно; слободу да чиним неправде од које сам спреман да се растанем по најјефтинијим условима свакоме ко ће ми је узети.”


„На идеалном универзитету, како га ја замишљам, човек би требало да буде у стању да добије инструкције о свим облицима знања и дисциплину у коришћењу свих метода помоћу којих се знање стиче.”


„Велики крај живота није знање него акција.”


„Покушајте да научите нешто о свему и све о нечему.”


„Ако је мало знања опасно, где је човек који има толико да буде ван опасности?”


„Недалеко од проналаска ватре... морамо рангирати изум сумње.”


„Мој посао је да научим своје тежње да се прилагоде чињеницама, а не да покушавам да чињенице ускладим са мојим тежњама.”


„Седите пред чињеницом као мало дете, будите спремни да одустанете од сваког унапред створеног схватања, понизно следите где год и у које поноре природа води, или нећете ништа научити. Тек сам почео да учим садржај и безбрижност откад сам решио да то урадим уз сваки ризик.”


„Једини лек за патњу, злочин и све друге невоље човечанства је мудрост.”


„Познато је коначно, непознато бесконачно; интелектуално стојимо на острвцу усред неограниченог океана необјашњивости. Наш посао у свакој генерацији је да повратимо мало више земље, да додамо нешто у обиму и чврстини нашег поседа.”


„Погрешно је за човека да каже да је сигуран у објективну истинитост било које тврдње осим ако не може да пружи доказ који логички оправдава ту сигурност.”