Пређи на садржај

Роберт Антон Вилсон

Извор: Викицитат
Роберт Антон Вилсон (1977)

Роберт Антон Вилсон (18. јануар 1932 – 11. јануар 2007) је био амерички писац, есејиста, филозоф, психонаут, футуролог и либертаријанац.

Цитати

[уреди]

„Већина наших предака нису били савршени даме и господо. Већина њих чак и нису били сисари.”


„Гувернера нигде нема; сви сте потпуно слободни. Нема стеге од које се не може побећи.”


„Сви смо потпуно слободни. Када би сви могли да уђу у дхиану по својој вољи, нико не би могао бити контролисан - страхом од затвора, страхом од бичева или електрошокова, чак и страхом од смрти. Сво постојеће друштво заснива се на одржавању тих страхова у животу, на контроли маса. Десет људи који знају били би опаснији од милион наоружаних анархиста.”


„Мој циљ је да покушам да доведем људе у стање генерализованог агностицизма, не агностицизма само о Богу, већ агностицизма о свему.”


„Ја сам либертаријанац јер не верујем народу онолико колико верују анархисти. Желим да видим владу ограничену што је више могуће; Волео бих да га видим сведено на место где је било у Џеферсоново време, или чак и мање. Али не бих волео да се то укине...”


„Већина животиња, укључујући већину припитомљених примата (људе) показују заиста запањујућу способност да „игноришу“ одређене врсте информација — оне које се „не уклапају“ у њихов утиснути/условљени тунел стварности.”


„Понекад себе називам либертаријанцем, али то је само зато што већина људи не зна шта значи анархиста. Већина људи чује да сте анархиста и мисле да се спремате да баците бомбу на зграду.”


„Мислим да је свака влада опасна колико год да је мала.”


„Мислим да владу треба третирати као религију, свако треба да има могућност да изабере ону коју воли. Само то треба да буде уговорно, а не обавезно.”


„„Ум“ је оруђе које је измислио универзум да види самог себе; али никада не може да види све од себе, из истог разлога из којег не можете да видите сопствена леђа...”


„Не верујем ништа, али имам много сумњи.”


„Иза одређене тачке, цео универзум постаје непрекидан процес иницијације.”


„Ужас је природна реакција на последњих 5.000 година историје.”


„Не постоји апсолутно ништа што се може узети здраво за готово на овом свету.”


„Заблуда је да се о делу може судити изоловано од целине „Лаж у коју сви људи верују“.”


„Најгоре што се може догодити под монархијом је владавина једног имбецила, али демократија често значи владавину скупштине од три или четири стотине имбецила.”


„Опростите на мојој лакомислености, не видим како да озбиљно схватим смрт. Изгледа апсурдно.”


„Једноставно не можете измислити ниједну теорију завере толико смешну и очигледно сатиричну да јој неки људи негде већ не верују.”


„Постоје периоди историје када су визије лудака и наркомана бољи водич за стварност од здраворазумске интерпретације података доступних такозваном нормалном уму. Ово је један такав период, ако већ нисте приметили.”


„Шта год Мислилац мисли, Доказивач доказује.”