Мохамед Захир

Извор: Викицитат
Мохамед Захир (1963)

Мохамед Захир (16. октобар 1914 — 23. јул 2007) последњи владар Авганистана. Земљом је суверено владао од 1933. до 1973. године, када је насилно свргнут са престола.

Цитати[уреди]

„Мој је поносан народ. Дубоко се сећам људи којима сам имао част да служим четрдесет година. Авганистанска земља, њене планине, њене долине су у мом сећању, у мојим очима, у мом срцу. Имам велику носталгију, велику носталгију...”


„Авганистански народ није одговоран за терористичке акте почињене против Сједињених Држава. И њој се мора помоћи у процесу ослобађања, који би гарантовао мир и стабилност у Авганистану.”


„Ја сам Авганистанац, никада се нисам сматрао ничим другим осим Авганистанцем и сигуран сам да ме моји сународници таквим сматрају.”


„Авганистану је потребан мир и јединство. И да обнове градове, путеве, мостове, куће. Нацрт новог Устава је пред настајањем. И ја сам потребан земљи. Морам да завршим своје пројекте. Зато немам намеру да га напустим и вратим се у изгнанство у Италију. Претпоставке изнете у овом погледу су лишене сваког основа.”