Ђерђ Лукач

Извор: Викицитат
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Lukács György.jpg

Ђерђ Лукач (13. април 1885 — 4. јун 1971) је био мађарски хегелијански и марксистички филозоф и књижевни критичар.

Цитати[уреди]

„Идеолошка историја буржоазије од најраније фазе није била ништа друго до очајнички отпор сваком увиду у праву природу друштва које је створила.”


„Поштоваоцима 'прочишћеног' Ничеа било је тешко да уједине његово санкционисање варварства са често суптилном и ретко културолошком критиком. Али ову дихотомију можемо лако решити. На првом месту, спој ултра-префињености и бруталности ни у ком случају није био лични хир који је захтевао психолошко разјашњење, већ универзални, психичко-морални знак разликовања империјалистичке декаденције.”


„Без праве опште теорије друштва и његовог кретања, нико не иде даље од стаљинизма. Стаљин је био велики тактичар...али Стаљин на жалост, није био марксиста... Суштина стаљинизма лежи у постављању тактике пре стратегије, праксе пре теорије... Стаљинистичка бирократија је огромно зло. Друштво се гуши у њему. Све постаје нестварно, номиналистички. Људи не виде дизајн, нема стратешких циљева, нема кретања... Тако Лукач закључује: Мора се научити да се споје велике одлуке популарне политичке моћи са личним потребама, оним од сваког појединца.”


„Православни марксизам, дакле, не значи некритичко прихватање резултата Марксових истрага . То није „ веровање " у ову или ону тврдњу, ни егзегеза о „светој" књизи . Напротив, православље се односи искључиво на поступак . То је научно уверење да је дијалектички материјализам пут ка истини и да његови поступци могу бити развијени, проширени и продубљени само на линији својих проналазача.”


„Из тог разлога је задатак православног марксизма, његова победа над ревизионизмом и утопизмом никада не може значити пораз, једном за свагда, лажних тенденција . То је увек обновљива борба против подмуклих ефеката буржоаске идеологије на мисли пролетаријата. Православни марксизам није чувар традиције, већ је то вечно будан пророк проглашењу односа између задатака у непосредној садашњости и целовитости историјског процеса.”


Wikipedia:sr
Википедија има чланак под именом: