Пређи на садржај

Ционизам

Извор: Викицитат
Теодор Херцл

Ционизам је политички покрет Јевреја (па и неких нејевреја) да се Јевреји врате у Земљу Израел.

Цитати[уреди]

„Наша несигурна ситуација нас тера да будемо заједно без обзира на наше држављанство. Ционизам није пружио немачким Јеврејима велику заштиту од уништења. Али то је преживелима дало унутрашњу снагу да достојанствено поднесу дебакл и без губљења здравог самопоштовања. (Алберт Ајнштајн)”


„Ја сам циониста. Не морате бити Јеврејин да бисте били циониста. (Џо Бајден)”


„Ционизам је заснован на древним традицијама, садашњим потребама и будућим надама од далеко важнијег значаја од жеља и притужби 700.000 Арапа који сада настањују ову древну земљу. (Артур Балфор)”


„Ционизам у свом духовном смислу је узвишена тежња. Под духовним смислом мислим да треба да желе да схвате Јерусалим који је унутра. Ционизам који значи поновна окупација Палестине ме не привлачи. Могу да разумем чежњу Јевреја да се врате у Палестину, а они то могу учинити ако може без помоћи бајонета, било својих или британских. У том случају би отишао у Палестину мирно и у савршеном пријатељству са Арапима. Прави ционизам за који сам вам дао значење је ствар за којом треба тежити, чезнути и умријети. Сион лежи у нечијем срцу. То је пребивалиште Божије. Прави Јерусалим је духовни Јерусалим. Тако он може да реализује овај ционизам у било ком делу света. (Махатма Ганди)”


„Борба против ционизма нема ништа заједничко са антисемитизмом. Ционизам је непријатељ радника широм света, и оних који су Јевреји и оних који то нису. (Јосиф Стаљин)”


„Понуда се састоји у аутономној колонизацији Источне Африке (Уганда) тј. са јеврејском администрацијом и локалном владом, на челу са високим јеврејским функционерима, који ће, наравно, бити подређени енглеској врховној контроли. Имајући у виду положај јудејства и хитност изналажења пута да се тај положај поправи, сматрао сам обавезним да затражим дозволу Енглеза да ову понуду пренесем Конгресу. Сматрам да Конгрес треба да прихвати ову понуду. Ова понуда нам је учињена на начин који омогућава да поправимо положај нашег народа и олакшамо његову несрећу, не одричући се при томе великих принципа нашег покрета. Истина, Уганда није Цион, и то не може никада бити. То је само замена која поприма национални и политички карактер. Ми још не можемо дати знак нашем народу да крене у Палестину и то нећемо учинити. Афрички предлог је само мера, чији је циљ да се ублажи трагична ситуација и да се спасе од уништења разбацана стабла јеврејског народа због неизвесности садашњих филантропских акција. (Теодор Херцл)”