Херман Вајл

Извор: Викицитат
Hermann Weyl

„У свом раду сам увек настојао да ујединим истину са лепотом, али кад сам морао да изаберем једно од та два, обично сам бирао лепоту.”

— Херман Вајл

„Питање о коначним основама и коначном значењу математике остаје отворено; ми не знамо у ком правцу ће оно наћи свој коначан одговор, чак ни да лисе уопште може очекивати коначан објективан одговор. "Математизација" врло лако може бити стваралачка активност човека, попут језика или музике, примарне оригиналности, чије се историјске одлуке не предају потпуној објективној рационализацији.”

— Херман Вајл (Gesammelte Abhandlungen)

„Зачарани круг [ импредикативне дефиниције ], који се разлио по анализи кроз магловиту природу уобичајених појмова о скупу и функцији, није тек мали, лако заобиђен облик грешке у анализи. ”

— Херман Вајл

„Ових дана, анђео топологије и ђаво апстрактне алгебре се боре за душу сваке појединачне дисциплине математике.”

— Херман Вајл

„Моји математички радови су прилично несистематски, без модела или повезаности. Израз и облик за мене су готово више од самог знања. Али ја верујем да, остављајући на страну моју посебну природу, постоји у математици самој, у супротности експерименталним дисциплинама, карактер који је ближи слободној стваралачкој уметности.”

— Херман Вајл