Пређи на садржај

Филип Рот

Извор: Викицитат
Филип Рот (1973)

Филип Рот (19. март 1933 — 22. мај 2018) био је амерички писац.

Цитати

[уреди]

„Пишем фикцију и кажу ми да је то аутобиографија, пишем аутобиографију и кажу ми да је фикција, па пошто сам ја тако мутан, а они тако паметни, нека одлуче шта је или није.”


„Када објавите књигу, то је светска књига. Свет то уређује.”


Трамп је: неупућен у владу, историју, науку, филозофију, уметност, неспособан да изрази или препозна суптилност или нијансе, лишен сваке пристојности и располаже речником од седамдесет седам речи који се боље назива дркасти него енглески.”


„Књижевна дела не узимају за своју тему ликове и догађаје који су писца импресионирали пре свега учесталошћу појављивања.”


„Речи нису само бомбе и меци – не, они су мали поклони, који садрже значења!”


„Да ли је интелигентно људско биће вероватно много више од великог произвођача неспоразума?”


„Када сам први пут био у Чехословачкој, пало ми је на памет да радим у друштву где као писац све иде и ништа није важно, док за чешке писце које сам упознао у Прагу ништа не иде и све је важно. Ово не значи да сам желео да променим место. Нисам им завидио на прогону и начину на који то повећава њихов друштвени значај.”


„Очигледно, чињенице никада не долазе само до вас, већ су уграђене у машту која је формирана вашим претходним искуством. Сећања на прошлост нису сећања на чињенице већ сећања на ваше замишљање чињеница.”


„Постоји истина и опет постоји истина. Упркос свему што је свет пун људи који иду около верујући да су вас или вашег комшију схватили, заиста нема дна за оно што није познато. Истина о нама је бескрајна. Као и лажи.”


„Као што знате, веома сам подложан женској лепоти. Сви су беспомоћни против нечега, и то је то за мене. Видим то и заслепљује ме за све остало.”


„Сигуран сам да лажови колико год вешти, упорни и превртљиви дођу до тачке у којој се чини да је онај кога лажеш, а не ти, онај са озбиљним ограничењима.”