Феудализам

Извор: Викицитат

Феудализам је назив друштвеног односа који је превладавао у средњем веку, у коме су вазали служили сениора-феудалца (земљопоседници - наследници робовласника у робовласничким друштвима односно племенских поглавара у племенским заједницама), а он им је пружао заштиту и земљу.

Цитати[уреди]

„Принцип феудалног система, принцип који је практично функционисао, био је најплеменитији принцип, највећи, највеличанственији и добронамернији који је икада смислио мудрац, или икада практиковао патриота. (Бенџамин Дизраели)”


„Иако су се у теорији сви феудални владари заклели на верност цару Светог римског царства, у пракси су радили шта су желели. (Хенри Кисинџер)”


„Капитализам је развој оплемењивањем из феудализма, баш као што је феудализам развој рафинирањем из ропства. (Кваме Нкрума)”


„У Сједињеним Државама, где готово ништа није остало од феудалних остатака и где је друштвена мобилност тако висока, идентификација са друштвеним положајем је природно мање делотворна и осећај идентитетасе све више помера ка конформизму. (Ерих Фром)”