Пређи на садржај

Уметник

Извор: Викицитат

Уметник (уметница) је творац, аутор уметничког дела или шире уметничког стварања, човек који се активно бави уметношћу.

Цитати[уреди]

„Уметник треба да буде слуга и кисеоник друштва. (Марина Абрамовић)”


„Уметник никад не излази из себе. (Шарл Бодлер)”


„Човек је рођен као уметник. Уметник је човек обдарен јединственом природом, са посебним осећајем за спонтану визију форме и облика као целине, у савршеном складу. Ако појединцу недостаје ова осетљивост, он није уметник и никада неће бити; и губљење је времена разматрати ову могућност. Овај занат се постиже проучавањем, посматрањем и вежбањем; унапређен континуираним радом. Међутим, осећај уметника је урођен. Пре свега, морате волети природу свим срцем и душом, и бити у стању да је учите и дивите јој се сатима. Све је у природи. Биљка или лист или влат траве треба да буду предмет бескрајне и плодне медитације; за уметника, облак који лебди на небу има форму, ова форма доноси радост и помаже у размишљању. (Вилијам Адолф Бугро)”


„Интелектуалац ​​каже једноставну ствар на компликован начин, уметник каже компликовану ствар на једноставан начин. (Чарлс Буковски)”


„Свака особа је уметник свог живота, црпи снагу и инспирацију из себе. (Сергеј Булгаков)”


„Уметник је неко ко прави ствари које људи не морају да имају. (Енди Ворхол)”


„Напредак уметника је непрестано саможртвовање, непрекидно гашење личности. (Томас Стернс Елиот)”


„У крајњој форми перцепције, уметник види суптилности и игру светлости, њене равни и револуције. Ова стална истрага трансформише ваш поглед: линија пати и постаје накнадна мисао. Овакав начин гледања се ретко разуме. То захтева дуготрајно посматрање и сталну пажњу. Необразовано око види само неред, хаос и грешке. (Џејмс Енсор)”


„Уметник мора да вежба не само очи већ и душу. (Василиј Кандински)”


„Тужна и велика је уметникова судбина. (Франц Лист)”


„Испред папира уметник сам ствара. (Стефан Маларме)”


„Уметник који нам туђе легенде чини разумљивим постаје мајстор. (Орхан Памук)”


„Уметник мора да буде веома опрезан када жели да се ожени са неким, јер уметник никада не схвата своју способност да загорча свог партнера. Опседнут је својим креативним радом и проблемима које он поставља. Живи помало као сањар и није шала са женом са којом живи. Увек морате да размишљате о томе када желите да се венчате. (Морис Равел)”


„Слика је готова када уметник каже да је готова. (Рембрант)”


„Уметник мора да створи искру пре него што може да запали ватру и пре него што се уметност роди, уметник мора бити спреман да га прождире ватра сопствене креације. (Огист Роден)”


„Посао уметника је да створи сунце када сунце закаже. (Ромен Ролан)”


„Ако уметност нема домовину, онда је уметник има. (Камиј Сен-Санс)”


„Уметник треба да презире суд који није заснован на рационалном посматрању појава. Требало би да се плаши књижевног расположења... (Пол Сезан)”


„Уметник треба да прихвати онолико колико му своје суштинско ја дозвољава, а да се не осећа лоше. Свако има неке своје границе, све је индивидуално. И не треба никога осуђивати. (Дуња Стојановић)”


„Шта је уметник? Провинцијалац који се налази негде између физичке реалности и метафизичке... (Федерико Фелини)”


„Критичар се постаје када не може бити уметник, као што човек постаје голуб кад не може да буде војник. (Гистав Флобер)”


„Веза са животом је права муза уметника. (Арам Хачатурјан)”


„Магија се дешава само када уметник служи са љубављу, а слушалац прима са истим духом. (Рави Шанкар)”


„Уметник треба да има што мање жеље да влада колико да служи. Он може само да ствара, да не ради ништа осим да ствара, и тако помаже држави само … уздизањем политичара и економиста у уметнике. (Фридрих фон Шлегел)”


„Креативни уметник ради на својој следећој композицији јер није задовољан претходном. Када изгуби критички однос према сопственом делу, он престаје да буде уметник. (Дмитриј Шостакович)”