Пређи на садржај

Узрочност

Извор: Викицитат

Узрочност или каузалитет је филозофски концепт који покушава да објасни однос узрока и последице.

Цитати[уреди]

„Срећан човек који је успео да научи узроке ствари. (Вергилије)”


„Узрок је скривен, али резултат је познат. (Овидије)”


„Међу стварима које настају једне су производи природе, друге су производи вештине, а треће настају по случају. Све што настаје као нешто, настаје из нечега и помоћу нечега. (Аристотел)”


„Ништа се не догађа без узрока или бар одређујућег разлога, што ће рећи без нечега што би могло послужити као априори разјашњење зашто је ово постојеће пре него непостојеће и зашто оно јест тако а не другачије. (Готфрид Вилхелм Лајбниц)”


„Из датог одређеног узрока по нужности следи ефекат; и обрнуто, ако није дат никакав одређени узрок, немогуће је да следи ефекат. (Барух Спиноза)”


„Све промене се дешавају по закону спајања узрока и ефекта. (Имануел Кант)”


„Из чињенице да се нешто догађа правилно, и да се може предвидети, не следи да се догађа по нужности. Ако се известан квантум силе одређује и понаша у сваком одређеном случају на један једини начин, то не доказује да нема »слободне воље«. »Механичка нужност« није никакав факт: ми смо је унели у појаве. Ми смо подобност појава да уђу у формуле протумачили као последицу нужности која царује над појавама. Али из тога што ја чиним нешто одређено не следи никако да то принудно чиним. (Фридрих Ниче)”