Пређи на садржај

Т-34

Извор: Викицитат

„Совјети су створивши изузетно добар тенк извршили огроман корак напред ... Изненадна појава тих тенкова на фронту је имала велики учинак. Тенк Т-34 представљао је праву сензацију. Имао је 26 тона, био је наоружан топом 76,2 mm, чије су гранате у почетку пробијале оклоп наших тенкова и на удаљеностима од 1500 до 2000 метара, док су гранате наших тенкова пробијале његов оклоп тек са раздаљине мање од 500 метара, и то у случајевима кад су били гађани бокови или задњи део тенка Т-34.”

— генерал Ерих Шнајдер

„Најбољи тенк на свету.”

— Фелдмаршал Евалд фон Клајст

Један немачки пешадијски пук се први пут сусрео с тенковим Т-34 југоисточно од Смоленска, у јесен 1941. године, о чему постоји сведочанство једног од преживелих:

„Најпре смо зачули јаку буку мотора... Нешто касније смо помоћу двогледа видели како се челични колос пробија кроз дрвеће шумице испред нас. За њим се котрљао још један, још један и још један: према нама су ишла четири тенка Т-34... Лаке хаубице нису могле ништа тим гигантима иако су тачно гађале... Посаде наших противтенковских топова у заседи су хладнокрво пустиле да им се приближе на само тридесет метара, а онда су отвориле ватру. Директан погодак - али се пројектил одбио у страну! Тенк се све више приближавао, котрљајући се према нашим тобџијама. Добијао је погодак за поготком, тачно у чело, али без икаквих последица. На крају се тако докотрљао до топа и згазио га као инсекта, претворивши га у безобличну гомилу челика... Тада је са 2000 метара удаљености отворила на те тенкове паљбу наша тешка артиљерија. Противоклопне гранате су остављале фосфоресцентан траг (ради лакше корекције ватре) па смо могли да видимо како је четврта граната постигла директан погодак. Међутим, испаљена са овако велике удаљености, чак и граната као ова, тешка 20 килограма, напросто је склизнула са монструмовог оклопа... Мало касније зачули смо из позадине нама добро познату тутњаву, која нам је сада звучала као најлепша музика. У помоћ су нам долазила два јуришна топа... Опет смо видели гранате како лете ка совјетским тенковима... свака је постигла директан погодак, али (нисмо могли да поверујемо сопственим очима) СВАКА се одбила од тенка...”