Пређи на садржај

Тоталитаризам

Извор: Викицитат

Тоталитаризам је пoтпyнa влaст jeднe клace, кacтe, пoлитичкe opгaнизaцијe, систем свеобухватне политичке владавине утемељене на идеолошкој манипулацији, терору и бруталности.

Цитати[уреди]

„Тоталитаризам се позива на веома опасне емоционалне потребе људи који живе у потпуној изолацији и страху једни од других. (Хана Арент)”


„Каква је разлика за мртве, сирочад и бескућнике, да ли се лудо уништење врши под именом тоталитаризма или светим именом слободе и демократије? (Махатма Ганди)”


„Сваки редак озбиљног дела који сам написао од 1936. написан је, директно или индиректно, против тоталитаризма и за демократски социјализам, како га ја разумем. (Џорџ Орвел)”


„Нема никакве разлике у тоталитарним државама. Не занима ме како их зовете, нацисти, комунисти или фашисти... (Хари Труман)”


„Људи који живе у посттоталитарном систему предобро знају да је питање да ли је једна или више политичких партија на власти, и како се те странке дефинишу и етикетирају, далеко мање важно од питања да ли је или није. могуће живети као људско биће. (Вацлав Хавел)”


„Моћ извршне власти да баци човека у затвор без формулисања било какве оптужбе познате закону, а посебно да му ускрати суд његових вршњака, у највећој је мери одвратна и представља темељ сваке тоталитарне власти, било нацистичке или комунистичке. (Винстон Черчил)”