Пређи на садржај

Хари Труман

Извор: Викицитат
Хари Труман (око 1947)

Хари С. Труман (8. мај 1884 — 26. децембар 1972) је био амерички политичар и 33. председник САД у периоду од 1945. до 1953. године.

Цитати[уреди]

„Никад никоме нисам задао пакао. Управо сам рекао истину и они мисле да је пакао.”


„Када високоексплозивна граната експлодира за петнаест стопа и не нанесе вам никакву штету, можете се кладити у свој слатки живот да ћете носити зачарани живот и без грешке.”


„У садашњем тренутку светске историје скоро сваки народ мора да бира између алтернативних начина живота. Избор пречесто није слободан.”


„Ниједна влада није савршена. Једна од главних врлина демократије је, међутим, да су њени недостаци увек видљиви и да се у демократским процесима могу указати и исправити.”


„Све што је председник, је прослављени човек за односе с јавношћу који своје време проводи ласкајући, љубећи и шутирајући људе како би их натерао да ионако ураде оно што би требало да раде.”


„Нашао сам да је најбољи начин да дате савет вашој деци да сазнате шта желе, а затим им саветујете да то ураде.”


„Више пута сам рекао да мислим да је Комисија за неамеричке активности у Представничком дому била најнеамеричка ствар у Америци!”


„Задатак стварања здраве међународне организације је компликован и тежак. Ипак, без такве организације, права човека на земљи не могу бити заштићена.”


„Да би се спречили ратови у будућности, нације морају бити уједињене у својој одлучности да мир одрже под законом.”


„Пре 16 сати амерички авион бацио је једну бомбу на Хирошиму и уништио њену корисност за непријатеља.”


„Сада смо спремни да брже и потпуно уништимо свако продуктивно предузеће које Јапанци имају изнад земље у било ком граду.”


„Свет ће приметити да је прва атомска бомба бачена на Хирошиму, војну базу. То је зато што смо у овом првом нападу желели да избегнемо, колико је то могуће, убијање цивила. Али тај напад је само упозорење на ствари које долазе.”


„Јапанци су видели шта наша атомска бомба може да уради. Они могу да предвиде шта ће то учинити у будућности.”


„Морамо да зарадимо мир који тражимо као што смо заслужили победу у рату, не жељом, већ реалним напором.”


„Постоје тренуци у светској историји када је много мудрије деловати него оклевати. Постоји одређени ризик укључен у акцију - увек постоји. Али постоји далеко већи ризик ако се не реагује.”


„Искористили смо је како бисмо скратили ратну агонију, како бисмо спасили животе хиљада и хиљада младих Американаца. Наставићемо да га користимо све док потпуно не уништимо моћ Јапана да води рат. Само ће нас јапанска предаја зауставити.”