Пређи на садржај

Слободан Селенић

Извор: Викицитат

Слободан Селенић (7. јун 1933 — 27. октобар 1995) је био српски писац, академик, професор и критичар.

Цитати

[уреди]

„До сада сам описивао друге, што је лако. Сада морам говорити о себи, што није тешко само ономе који лако лаже.”


„Запазио сам одавно да су сви добри писци бесрамни. Њихово дело им је важније од сваке стидљивости. Што не би никада испричали, они напишу. Без обзира на цену која, каткад, може бити висока. Више од цене личне среће.”


„Језик није човеку дат само зато да би могао тражити папуче или још мало чаја. Језиком човек, сваки понаособ, показује душу, бесмртну са своје јединствености садржане у начину, више но у предмету, говора.”


„Туђа искреност, ничим изазвана са моје стране, чинила ми се увијек незамисливо отужном. Иза ње сам, неизоставно и помало панично, открива жељу да ме уценом нагнају на чин прошње за разумевање, пријатељство, саучешће - великим речима измишљеним да прикрију узајамну трампу слабости међу онима који не умеју мушки да ходају, или шантају, сами.”


„Страх је последица човекове способности предвиђања.”


„Бојим се људи који достојанство мере само величином несреће коју човек може да поднесе. Осећам зазор од људи који не умеју да се шале. И са најозбиљнијим стварима. Можете ли, Аудиторе, да замислите Његоша како се кикоће? Па његовим војводама и сердарима ништа није смешно осим унижавања других!”


„Истина је ствар договора, једна демократска категорија, пре свега.”


„Може да се изгуби само нешто што је човек расположен да сачува.”


„Људи су у својој историји, тако богатој догађајима, бљували, бљују и бљуваће. Људи би чак стално бљували када не би било виших циљева због којих се од тога уздржавају.”


„Да ли нам је дато да само постављамо питања чекајући на одговоре који би, када би се огласили однекуд, били громогласни као тресак чуда?”


„Политика је за Србе - алиби, олако нађен и лажан.”


„Политичари увек лажу као деца, јер лажу руљу дечије мушке способности просуђивања.”