Скептицизам

Извор: Викицитат

Скептицизам је генерално упитни став или сумња према једној или више ставки претпостављеног знања или веровања или догме.

Цитати[уреди]

„Морамо да употребимо сваки аргумент који можемо да се боримо против свакога ко укида знање, разумевање и интелигенцију, али истовремено тврди било шта о било чему. (Платон)”


„Доктрина оних који су порицали да се извесност уопште може постићи, у извесној мери се слаже са мојим начином поступања при првом изласку; али се завршавају бескрајно одвојеним и супротстављеним. Јер носиоци те доктрине једноставно тврде да се ништа не може знати; Такође тврдим да се у природи не може много знати по начину који је сада у употреби. Али онда настављају да уништавају ауторитет чула и разумевања; док настављам са осмишљавањем помоћи за исто. (Франсис Бејкон)”


„Скептицизам је први корак ка истини. (Дени Дидро)”


„Велика већина људи не сматра презривим веровати у ово или оно и живети у складу са тим, а да претходно себи нису дали извештај о коначним и најсигурнијим разлозима за и против, а да се о тим разлозима не забрину касније: већина даровити мушкарци и најплеменитије жене и даље припадају овој „великој већини“. Али шта је за мене добродушност, префињеност или генијалност, када особа која има ове врлине толерише лабавост у својој вери и расуђивању и када жељу за сигурношћу не сматра својом најдубљом жудњом и најдубљом невољом. (Фридрих Ниче)”


„Они познају своју професију, али игноришу све што није повезано са њиховом професијом. Дакле, да би заштитили своје самопоштовање, они све доводе у питање, критикују десно и лево; изгледају скептични, али су заправо лаковерни и утапају своје умове у бескрајне расправе. Скоро сви они усвајају згодне друштвене, књижевне или политичке предрасуде како би се ослободили потребе да формирају сопствено мишљење, као што своју савест стављају у заклон обичајног права или трговачког суда. Отишавши рано од куће да би постали изузетни људи, они постају осредњи и пузе уз висине друштва. Сходно томе, њихова лица нам представљају ово кисело бледило; ови лажни тенови, ове тупе, наборане очи, ова причљива и сензуална уста у којима посматрач препознаје симптоме дегенерације мисли и њеног окретања у тупом кругу специјализације који убија генеративне способности мозга, дар сагледавање велике слике, уопштавање и закључивање. (Оноре де Балзак)”


„У ослобођеним тренуцима знамо да је нова слика живота и дужности већ могућа; елементи већ постоје у многим умовима око вас о доктрини живота која ће превазићи сваки писани запис који имамо. Нова изјава ће садржати скептицизам као и вере друштва, а од неверовања ће се формирати вера. Јер скептицизми нису неоправдани или безакони, већ су ограничења афирмативне изјаве, и нова филозофија их мора узети у себе и од њих направити афирмације, баш као што мора укључити и најстарија веровања. (Ралф Волдо Емерсон)”


„Претварањем мишљења о ауторитету у мишљење које се држи из личног убеђења, садржај онога што се држи није нужно измењен, а истина тиме није заузела место грешке. Ако се држимо система мишљења и предрасуда који почивају на ауторитету других, или на личном убеђењу, једно се од другог разликује само по уображености која их покреће. Скептицизам, усмерен ка читавом компасу феноменалне свести, напротив, чини ум по први пут квалификованим да испита шта је истина; јер изазива очајање у погледу онога што се назива природним погледима, мислима и мишљењима, што је ствар равнодушности назвати личним или припадањем другима, и чиме је свест, која одмах прелази на критику и тестирање, још увек испуњена и спутан, чиме је, у ствари, неспособан за оно што жели да предузме. (Георг Вилхелм Фридрих Хегел)”


„Сваки скептицизам је нека врста идеализма. Отуда, када је скептик Зенон наставио да проучава скептицизам настојећи егзистенцијално да остане нетакнут од свега што се догодило, тако да је, када се једном потрудио да избегне бесног пса, са стидом признао да је чак и скептичан филозоф понекад такође човече, не налазим ништа смешно у овоме. Противречности нема, а комично увек лежи у контрадикцији. (Серен Киркегор)”


„Верујем у доказе. Верујем у посматрање, мерење и резоновање, потврђено од стране независних посматрача. Вероваћу у било шта, ма колико дивље и смешно, ако за то постоје докази. Међутим, што је нешто дивље и смешније, докази ће морати да буду чвршћи и чвршћи. (Исак Асимов)”


„Можете да стекнете навику размишљања у којој уживате да се подсмевате свим оним другим људима који ствари не виде тако јасно као ви. Морамо се пажљиво чувати од тога. (Карл Сејган)”