Пређи на садржај

Светоназор

Извор: Викицитат

Светоназор или поглед на свет је један од темељних концепта немачке филозофије и епистемологије који се односи на начин опажања света у најширем смислу.

Цитати[уреди]

„Није лако видети како екстремнији облици национализма могу дуго да опстану када људи виде Земљу у њеној правој перспективи као један мали глобус наспрам звезда. (Артур Ч. Кларк)”


„Оно што је занимљиво за научни поглед на свет јесте да је истинит, инспиративан, изванредан и да обједињује читав низ феномена под једним насловом. (Ричард Докинс)”


„Како је чудно много нас смртника! Свако од нас је овде на кратком боравку; у коју сврху не зна, иако понекад мисли да то осећа. Али без дубљег размишљања из свакодневног живота се зна да постоји за друге људе — пре свега за оне од чијих осмеха и благостања у потпуности зависи наша сопствена срећа, а затим и за многе, нама непознате, чијој смо судбини. везани везама симпатије... (Алберт Ајнштајн)”


„Сврха Новоговора није била само да обезбеди медиј за изражавање погледа на свет и менталних навика својствених поклоницима Ингсока, већ да учини немогућим све друге начине мишљења. (Џорџ Орвел)”


„Оптимистичан је тај поглед на свет који поставља биће више од ничега и тиме афирмише свет и живот као нешто вредно само по себи. (Алберт Швајцер)”