Пређи на садржај

Артур Ч. Кларк

Извор: Викицитат

Сер Артур Чарлс Кларк (16. децембар 1917 — 19. март 2008) је био британски писац и проналазач.

Цитати[уреди]

„Сва довољно напредна технологија је еквивалентна магији.”


„Надам се да смо научили нешто из најварварскијег века у историји — 20. Волео бих да видим како превазилазимо наше племенске поделе и почињемо да размишљамо и понашамо се као да смо једна породица. То би била права глобализација...”


„Можда је боље бити неразуман и срећан, него здрав и несрећан. Али најбоље је бити здрав и срећан. Да ли наши потомци могу да остваре тај циљ биће највећи изазов будућности. Заиста, то би могло да одлучи да ли имамо будућност.”


„Никада не могу сада да погледам Млечни пут, а да се не запитам из којег од тих нагнутих облака звезда долазе емисари. … Мислим да нећемо морати дуго да чекамо.”


„Није лако видети како екстремнији облици национализма могу дуго да опстану када људи виде Земљу у њеној правој перспективи као један мали глобус наспрам звезда.”


„Сада стојимо на прекретници између две ере. Иза нас је прошлост у коју се никада не можемо вратити...”


„Волео бих да видим да отклонимо нашу тренутну зависност од нафте и усвојимо чисте изворе енергије. … Климатске промене су сада додале нови осећај хитности. Наша цивилизација зависи од енергије, али не можемо дозволити да нафта и угаљ полако пеку нашу планету...”


„Људске судије могу показати милост. Али против закона природе нема жалбе.”


„Не може се имати супериорна наука и инфериорнији морал. Комбинација је нестабилна и самоуништавајућа.”


„Простор се може мапирати, прећи и заузети без дефинисаног ограничења; али се никада не може освојити.”


„Укинули смо простор овде на малој Земљи; никада не можемо укинути простор који зева између звезда.”


„Када угледни, али старији научник каже да је нешто могуће, готово је сигурно у праву. Када каже да је нешто немогуће, врло вероватно греши.”


„Било која довољно напредна технологија се не разликује од магије.”


„Не можемо предвидети нове силе, моћи и открића која ће нам бити откривена када стигнемо на друге планете и поставимо нове лабораторије у свемиру. Они су данас изван наше визије као што би ватра или струја били изван маште рибе.”


„Највећа трагедија у читавој историји човечанства може бити отмица морала од стране религије.”


„Диносауруси су нестали јер нису могли да се прилагоде свом променљивом окружењу. Нестаћемо ако не будемо могли да се прилагодимо окружењу које сада садржи свемирске бродове, компјутере - и термонуклеарно оружје.”


„Желим да видим трајни и смислени мир постигнут у Шри Ланки што је пре могуће. Али свестан сам да се мир не може само пожелети; укључује напоран рад, храброст и упорност.”


„Од виталног је значаја запамтити да информација — у смислу сирових података — није знање, да знање није мудрост и да мудрост није предвиђање. Али информације су први суштински корак ка свему томе.”


„Сада проводим добар део дана сањајући о прошлим, садашњим и будућим временима...”