Пређи на садржај

Саша Јанковић

Извор: Викицитат
Саша Јанковић (2011)

Саша Јанковић (24. април 1970) је српски правник, бивши политичар и заштитник грађана Републике Србије (2007—2017). Оснивач је и први председник Покрета слободних грађана, као и један од оснивача опозиционе политичке коалиције Грађански блок 381.

Цитати[уреди]

„Заштитник грађана је независан државни орган и ни на који начин нисам овде могао бити као изасланик Владе или премијера. На церемонију доделе Нобелове награде позван сам под својим именом и презименом, јер ми је Нобелов комитет на адресу омбудсмана послао позивницу чим је изразио жељу да присуствује. А одлучио сам да путујем у Осло кад сам схватио да Вук Јеремић није прихватио да преиспита одлуку о неприсуству представника Србије тој церемонији.”


„Прави напредак у Србији наступиће када се препознају прави људи, који ће испливати на површину и добити ветар у леђа.”


„Политичка убиства се не врши метком, већ новинским насловима. Из таблоидизације медија ушли смо у таблоидизацију државе, а следећи корак је анархија - претње са одређених сајтова ће почети да се остварују, а људи ће гањати моткама по улици све нас које виде на малим екранима. Не можемо да се понашамо као да је Србији загарантовано да ће да постоји, да ће доћи инвестиције јер смо паметни и лепи.”


„Како се осећају људи којима су порушени објекти због дивље градње када гледају човека који каже - ја могу да градим, и председника владе који каже - нећемо то да дирамо?”


„Србија заслужује више и боље од оваквог начина вршења власти, Србија заслужује достојанство и честитост. Послушајте ме, макар ми и не веровали.”


„Наш проблем је што је председник Владе Александар Вучић поништио све друге институције. Било би погрешно да ја, као председник Србије, поништим председника Владе.”


„Не треба ми шајкача да бих био Србин, нити Блер да бих био Европљанин.”


„Жртве смо Сократове клетве да ће се, кад завлада демократија, ако се не спречи да лопови и барабе управо демократским путем дођу на власт, успоставити већа тиранија од свих монархија и аутократија заједно.”


„Потпуно разумем заинтересованост многих да се огласим, али ово није нешто што ја треба да коментаришем или на њега одговарам. То ће учинити Покрет и јавност.”