Пређи на садржај

Самоубиство

Извор: Викицитат

Самоубиство или суицид је активни или пасивни аутодеструктивни чин у којем човек свесно и намерно одузима себи живот, због различитих мотива.

Цитати[уреди]

„Материја, сама за себе, или умире или врши самоубиство; само идеал има вечну вредност. (Леон Дегреле)”


„Хитлер нам је наређивао – и ми смо веровали у њега. Онда изврши самоубиство и остави нас да сносимо кривицу. Требало је да остане жив да носи свој део. (Вилхелм Кајтел)”


„Самоубиство изазива одбојност са ужасом, јер све у природи настоји да се сачува: оштећено дрво, живо тело, животиња; и да ли је у човеку, дакле, слобода, која је највиши степен живота, и чини његову вредност, да сада постане принципијум за самоуништење? Ово је нешто најстрашније што се може замислити. Јер свако ко је већ стигао тако далеко да буде господар, било када, над својим животом, господар је и над животом било кога другог; за њега су врата отворена сваком злочину, и пре него што буде ухваћен, спреман је да се одушеви из света. Дакле, самоубиство изазива ужас, тиме што се човек ставља испод звери. На самоубиство гледамо као на леш, док осећамо сажаљење према ономе ко се сусреће са својим крајем кроз судбину. (Имануел Кант)”


„Ако се самоубиство сматра злочином, само кукавичлук може да нас наведе на то. Ако то није злочин, и разборитост и храброст треба да нас ангажују да се одмах ослободимо постојања када оно постане терет. То је једини начин на који тада можемо бити корисни друштву, дајући пример који би, ако би га опонашао, свакоме сачувао шансу за животном срећом и који би га ефикасно ослободио сваке опасности и беде. (Дејвид Хјум)”