Родитељство

Извор: Викицитат
Родитељство

Родитељство или узгој деце је процес промовисања и подршке физичком, емоционалном, друштвеном и интелектуалном развоју детета од детињства до одраслог доба.

Цитати[уреди]

„Греше родитељи који образују да је њихово присуство деци толико неопходно. (Јохан Волфганг фон Гете)”


„Што је дете досадније, то се родитељи, када се покажу дететом, више хвале што су добри родитељи-- јер у својој кући имају питомо дете-биће. (Френк Запа)”


„Када родитељи знају како да задају задатак са ауторитетом, када кочијаш из искуства зна како да задају задатак, то је неописиво корисно. Тако је и за одрасле када је задатак чврсто постављен са ауторитетом вечности, што је неописиво од помоћи у извршењу задатка. Ако је дете толико несрећно да има оца који не зна да командује, или коње другоразредног возача, чини се као да дете и коњи не би имали половину моћи које заиста имају. Авај, а када одрасла особа која је патник преда своју душу власти колебања, он је заправо слабији од детета. Али онда је заиста и радост што је невоља пут, јер је тада задатак одмах на дохват руке и стоји непоколебљиво и чврсто. Тешкоћа је пут - а ово је радост: да није одлика пута што је тежак, већ је одлика невоље да је пут; стога невоља мора довести до нечега; мора бити проходан и изводљив, а не надљудски. (Серен Киркегор)”


„Најбољи начин да одгајате дете је да му дате добру мајку. (Кристијан Моргенштерн)”


„Једно упозорење родитељима: Ако ви будете тукли своју децу, она ће тући ваше унуке. (Душко Радовић)”


„Опасни егоизам је нада да ће ваше дете успети тамо где сте ви подбацили. (Бертранд Расел)”


„Пошто карактер већине родитеља служи као манифестација друштвеног карактера, на тај начин преносе на бебу главне карактеристике пожељног карактера са социјалне тачке гледишта. (Ерих Фром)”