Пређи на садржај

Ричард Холбрук

Извор: Викицитат

Ричард Холбрук (24. април 1941 — 13. децембар 2010) је био амерички дипломата, потомак Јевреја избеглица из Пољске током Другог светског рата, један од креатора Дејтонског споразума којим је окончан рат у Босни и Херцеговини новембра 1995. године.

Цитати

[уреди]

„Жао ми је што се нисмо снажније потрудили да избацимо име Република Српска. Потцијенили смо вриједност за Пале задржавања крвљу натопљеног имена. Можда смо такође потценили снагу наше преговарачке руке тог дана, када је бомбардовање настављено. Гледајући уназад, мислим да је требало јаче да гурамо Милошевића да промени име ентитета босанских Срба. Чак и ако напор није успео, као што су Овен и Хил предвидели, вредело би покушати.”


„Срби су злочиначки дупеглавци.”


„Међународни суд за ратне злочине, који се налази у Хагу. Када га је основао Савет безбедности Уједињених нација 1993. године, на Трибунал се гледало као на само средство за односе с јавношћу. Почело је споро (...) Током наших преговора, Трибунал се показао као вредан инструмент политике који нам је омогућио, на пример, да Караџићу и свим другим оптуженим ратним злочинцима забранимо јавну функцију. Ипак, није постојао механизам за хапшење оптужених за ратне злочине.”