Пређи на садржај

Ремон Поенкаре

Извор: Викицитат
Ремон Поенкаре

Ремон Поенкаре (20. август 1860 - 15. октобар 1934) је биој француски политичар. Био је министар у више наврата и један од најзначајнијих фигура у Трећој француској републици. Био је председник државе у периоду од 1913. до 1920. године. Био је један од најзначајних људи за време Првог светског рата.

Цитати[уреди]

„Смањење извршне власти није жеља ни комора ни државе... Током свог магистрата, гледаћу, у договору са надлежним министрима, да републичка влада остане нетакнута, под контролом парламента, ауторитет који мора да има... Могуће је да народ буде ефективно пацифичан само под условом да је увек спреман за рат. Смањена Француска, Француска која је својом кривицом изложена изазовима или понижењима, више не би била Француска.”


„Очекујемо, наравно, немачки напад преко Белгије, као што је наша Врховна команда увек предвиђала. Стално смо препоручивали генералу Жофру да не дозволи било какав прелазак белгијске границе нити прелетање Белгије до даљњег. Од тога зависи подршка Енглеске и став Белгије. Када је краљ Алберт дошао у Париз, обећао је да ће се Белгија бранити од Немачке. Не чинимо ништа што би могло обесхрабрити ту добру вољу.”