Пређи на садржај

Рат у Либији (2011)

Извор: Викицитат

Рат у Либији је почео након што су се антивладини протести претворили у оружану побуну, а затим и у грађански рат између државних и побуњеничких снага.

Цитати[уреди]

„Ја нисам председник да попуштам, ја сам вођа револуције. Овде су гробови мојих предака. Хоћеш да те Америка окупира као Авганистан?! (...) Још нисам употребио силу, али ћу, у складу са међународним правом и либијским уставом. Онда ће све изгорети! (Муамер ел Гадафи)”


„Европа не сме да дозволи убодну рану на својим границама у виду међународне парије. (...) Ако демократске тежње Либијаца буду потиснуте, то ће бити лош сигнал. (Дејвид Камерон)”


„Ово крвопролиће је апсолутно неприхватљиво. (Хилари Клинтон)”


„Ни у ком случају не треба користити термине који доводе до сукоба цивилизација као што су „крсташки ратови“. Ово је неприхватљиво јер би могло да се заврши веома лоше. Ово би сви требали запамтити. (Дмитриј Медведев)”


„Резолуција Савета безбедности о Либији је мањкава и штетна. Подсећа на средњовековни позив у крсташки рат. (...) Либијска влада не испуњава демократске критеријуме, али то не оправдава оружану интервенцију. (Владимир Путин)”