Пређи на садржај

Рат на Косову и Метохији

Извор: Викицитат

Рат на Косову и Метохији означава два упоредна оружана сукоба око српске покрајине Косово и Метохија у другој половини деведесетих година 20. века.

Цитати

[уреди]

„Зли, страшни, субверзивни и кукавички напади НАТО војске на Србију и Југославију доказ је неонацистичке политике Сједињених Држава и њених сателита. Србија ће се бранити од агресора и победити непријатеља. (Александар Вучић)”


„Албанци су се борили не за аутономију, они су се борили за независност и свакако да не остану под суверенитетом Југославије. А свој приступ су показали када су извршили етничка чишћења у односу на двеста хиљада Срба на њиховој територији након победе НАТО-а. (Хенри Кисинџер)”


„Пре рата сам морао да путујем 1,4 км да одем до родитеља, али без мостова смо били приморани да направимо круг од 50 миља. Месецима су људи неправедно патили. Бомбе на болнице, школе, цивиле: све разнесено, за Американце није било никакве разлике. На Дунаву су били само стари сплавови. Како да проценим? Имам страшна, неизбрисива, неприхватљива сећања. (Синиша Михајловић)”


„[О Американцима] Не могу да их поднесем. У Југославији су оставили само смрт и уништење. Бомбардовали су моју земљу, свели нас на ништа. После Другог светског рата помогли су да се Европа поново изгради, али нам ништа није стигло: прво су опустошили, а онда су нас напустили. Деца и животиње годинама су се рађале са генетским малформацијама, а све због бомби и уранијума које су бацали на нас. Шта да мислим о њима? (Синиша Михајловић)”