Пређи на садржај

Раде Шербеџија

Извор: Викицитат
Раде Шербеџија (2007)

Раде Шербеџија (27. јул 1946) је српски и хрватски филмски, телевизијски и позоришни глумац.

Цитати[уреди]

„Како је постало зло да та шачица људи влада свијетом? А читав свијет је један ужас од пролетара, пролетаријата, сиромашних људи који умиру по Африци, по Азији. То су питања данашњег човјечанства. И ту је та шарена лажа капитализма.”


„Што се тиче писања, морам рећи да то није нешто што је код мене успутно или предах. Склоност ка писању је била моја прва страст у младости. Ја сам желео сам студирати књижевност и бавити се писањем - као новинар или као писац.”


„Моја мајка је пјевала цијели живот. И то је нешта од мајке, моја склоности ка музици, тако да ја дан данас дођем у неку кафану, одједанпут почне нека пјесма, или нека непозната севдалинка или нека пјесма са југа Србије и тако даље, и ја знам.”


„Колико је тај Бил Гејтс симпатичан у неким својим потезима и одлукама, али, заправо, прави пут би био да изврши – фигуративно желим рећи - јавно „самоубојство”.”


„Ја кад говорим о Југославији, ја нисам југоносталгичар, то су глупости. Свјестан сам да се она морала распасти. Али, кад говорим о њој мислим само о једном систему, у коме није било сиротиње, људи нису копали по кантама за смеће, Било је слободе у неком смислу да си заштићен, да није било толико разбојстава, да си могао спавати у парку преко ноћи. Било је неке заштите људи. И било је неке правде. Ето. А данас тога нема на овим нашим просторима.”