Африка

Извор: Викицитат

Африка је други континент на свету по броју становника, као и по површини.

Цитати[уреди]

„Нико од нас још није почео да схвата пун утицај овог ужаса - на квалитет живота у Африци, њен економски потенцијал и њену друштвену и политичку стабилност. (Кофи Анан)”


„Постоји суморна евиденција неуспеха у Африци од стране развијеног света који шокира и срамоти нашу цивилизацију. (Тони Блер)”


„Судбина великог афричког континента, који ће се надугачко додати — иу будућности која сада није далеко од нас — царствима највише цивилизације, постала је очигледна у року од неколико деценија. Али због чудне и дуго недокучиве сврхе која је у уређивању људских послова подвргла део црне расе искушењу ропства, тој раси је можда приписана трагична судбина која је задесила многе абориџинске народе када су доведени у сукоб са више напредне заједнице. Уместо тога, сада смо у стању да будемо уверени да ову расу треба сачувати за велико и корисно дело. (Калвин Кулиџ)”


„У име америчког народа, захваљујем свету на његовој подршци. Америка никада неће заборавити звукове наше националне химне у Бакингемској палати, на улицама Париза и на берлинској Бранденбуршкој капији. Нећемо заборавити да се јужнокорејска деца окупљају да се моле испред наше амбасаде у Сеулу, или молитве саосећања у џамији у Каиру. Нећемо заборавити тренутке тишине и дане жалости у Аустралији и Африци... (Џорџ Буш)”


„За нас Европљане, Африка као суседни континент је од највеће важности. Развој афричких земаља је у нашем сопственом интересу. Ми као Немци, али и ми, као чланови Европске уније, мораћемо да се носимо са овим. (Ангела Меркел)”


„Налазимо се у глобалној ванредној ситуацији, која утиче на све нас. Али сви не трпе њене последице подједнако... Африка је непропорционално погођена климатском кризом, упркос томе што јој доприноси међу најмањима. (Грета Тунберг)”


Wikipedia:sr
Wikipedia:sr
Википедија, чланак наслова: