Пређи на садржај

Психијатрија

Извор: Викицитат

Психијатрија је медицинска дисциплина која се бави проучавањем порекла, механизама и процеса настанка, облика, распрострањености и лечења психичких болести и поремећаја.

Цитати[уреди]

„Психијатрија постаје превише популарна. Сви причају о комплексима и неурозама и психозама и компулзијама и чему нечему. Комплекс кривице једног човека је добар сан другог човека. (Исак Асимов)”


„Најзад, остало би и даље велико питање да ли се заиста можемо ослободити болести — чак и због наше врлине — и да ли наша жеђ за знањем и самоспознајом посебно не захтева болесну душу колико здраву, и да ли, укратко, само воља за здрављем, није предрасуда, кукавичлук, а можда и врло суптилно варварство и заосталост. (Фридрих Ниче)”


„Ако посматрамо наше животе споља, као што су утицај и популарно ширење друштвених наука и психијатрије убедили све више и више људи да то учине, ми себе посматрамо као примере уопштености, и на тај начин постајемо дубоко и болно отуђени од нашег сопственог искуства и наше људскости. (Сузан Сонтаг)”


„Многи психијатри и психолози одбијају да се позабаве идејом да друштву у целини можда недостаје разум. Они сматрају да је проблем менталног здравља у друштву само проблем броја „неприлагођених“ појединаца, а не могуће неприлагођеност саме културе. (Ерих Фром)”


„Телевизија је учинила много за психијатрију ширењем информација о њој, као и доприносећи потреби за њом. (Алфред Хичкок)”