Пређи на садржај

Пољско-совјетски рат (1919—1921)

Извор: Викицитат

Пољско-совјетски рат (14. фебруар 1919 — 18. октобар 1921) је био сукоб између Совјетске Русије и Совјетске Украјине против Друге пољске републике и Украјинске Народне Републике, који се одвијао у послератној Европи.

Цитати[уреди]

„Била је то велика победа пољске војске, толико велика да се није могла објаснити на чисто природан начин, па је зато названа „Чудом на Висли”. Овој победи претходила је усрдна народна молитва. Пољски епископат, окупљен на Јасној Гори, посветио је цео народ Пресветом Срцу Исусовом и ставио га под заштиту Марије, Краљице Пољске. Наше мисли данас иду свима онима који су у близини Раџимина и на многим другим местима ове историјске битке дали своје животе бранећи отаџбину и њену угрожену слободу. Мислимо на војнике, официре. Мислимо на Вођу, на свакога коме људски дугујемо ову победу. Сетимо се, између осталих, херојског свештеника Игнација Скорупке, који је погинуо недалеко одавде, код Осова. Предајемо душе свих палих Божанском милосрђу. (Папа Јован Павле II)”


„Сву пажњу морамо усмерити на припрему и јачање Западног фронта. Мора се објавити нови слоган: Припремите се за рат против Пољске. (Владимир Лењин)”


„Ратно дело је уметност. Уметност ствара дела, а предмет уметности ратовања је увек победа. Победу, дакле, сваки командант тражи као производ свог командовања, његовог мозга, нерава и воље. Рад трупа које предводи командант је заправо материјализација онога о чему је командант размишљао, доживљавао и комбиновао пре овог посла. [...] Тренутак тријумфа, када су у бесном борбеном галопу непријатељска војска пуцкетала, панично бежећи, када су не тако давно славили своје тријумфе, заувек ће бити победа силе команде. (Јозеф Пилсудски)”


„Стратешка грешка током пољског рата имала је огромне историјске последице. Пољска Пилсудског изашла је из рата неочекивано ојачана. Пољска револуција је, пак, претрпела тежак пораз, [...] Лењин је, наравно, боље од било кога другог разумео значење „варшавске” грешке. (Лав Троцки)”


„На западу! Преко леша Беле Пољске лежи пут ка светском пожару. Марш на Виљнус, Минск, Варшаву! (Михаил Тухачевски)”