Пређи на садржај

Петар Бојовић

Извор: Викицитат

Петар Бојовић (4/16. јул 1858 — 19. јануар 1945) био је српски и југословенски војвода. Учесник је српско-турских ратова, српско-бугарског рата, балканских ратова и Првог светског рата.

Цитати

[уреди]

„Лако може свако себи представити, какве би жалосне последице по нас наступиле да су Бугари могли продрети на Косово Поље и српској војсци пресећи одступницу. Где би у том случају била наша славна победа 1916. при освајању Кајмакчалана и Битоља, а где 1918. године при пробоју Солунскога фронта; затим силно гоњење непријатеља и брзо ослобађање Србије, Српских земаља, Хрватске и Словеначке, као и уопште убрзано решење светског рата?!

И кад после овако славних дела наше војске, којој се у многоме има да захвали за убрзани и овако сјајни свршетак овога страшнога светскога рата, што нам и наши непријатељи, Немци, признају, - наши велики савезници овако маћијски поступају с нама, настаје питање: како ли би тек поступали да смо капитулирали на Косовом Пољу, као што настаје и питање како ли би се и кад завршио овај страшни светски рат?!”


„У својој дубокој старости преживљујем часове минулих борби нашег народа за његово право на живот и не нађох данашњег примера од Косовске битке до Карађорђа и Милоша и од ових великих синова нашег народа до мене данас. Познато је, да велики догађаји стварају велике људе а велики људи стварају велика дела. Веровао сам, да је српски народ, надахнућем Божијим способан да даје велике људе и да ће их у овим тешким судбоносним часовима и дати. Сазнањем да сте Ви, драги Србине и ђенералу, развили ослободилачку заставу, са онога места одакле је мој ратни друг Петар Мишић започео, пре двадесет и осам година, и протерао непријатеља из наше отаџбине, изазвало је у мени велику радост и до максимума појачало жељу за личним учешћем у данашњој борби. У одсуству физичке снаге да узмем непосредног учешћа у остварењу овог великог дела нације, ја сам Вам, драги и велики сине српског рода, ставио на расположење моје име и моју децу уз очински поздрав и војничку заповест: НАПРЕД У ПОБЕДУ, ЗА КРАЉА И ОТАЏБИНУ.”