Пређи на садржај

Пацифизам

Извор: Викицитат

Пацифизам је покрет за обезбеђење мира међу народима, тежња да се рат искључи и онемогући као средство за решавање међународних спорова; јавља се већ у доба просветитељства, а у вези са учењем о природном праву.

Цитати[уреди]

„Мој пацифизам је инстинктивно осећање, осећање које ме обузима јер је убиство људи одвратно. (Алберт Ајнштајн)”


„Каква је разлика за мртве, сирочад и бескућнике, да ли се лудо уништење врши под именом тоталитаризма или светим именом слободе и демократије? (Махатма Ганди)”


„У фашизму не постоји борба за живот, напротив, живот се живи само због борбе. Због тога, пацифизам је колаборација са непријатељем. (Умберто Еко)”


„Ударите против рата, јер без вас се не могу водити битке. Ударите против производње гелера и гасних бомби и свих других оруђа за убиство. Ударите против приправности који значи смрт и беду за милионе људских бића. Не будите глупи, послушни робови у војсци уништења. Будите хероји у војсци изградње. (Хелен Келер)”


„Узвраћање насиља за насиље умножава насиље, додајући дубљи мрак ноћи која је већ лишена звезда. Тама не може да протера таму: то може само светлост. Мржња не може истерати мржњу: само љубав то може. Мржња умножава мржњу, насиље умножава насиље, а чврстина умножава чврстину у силазној спирали уништења. ... Ланчана реакција зла — мржња која рађа мржњу, ратови који производе још ратова — мора бити прекинута, или ћемо бити уроњени у мрачни понор уништења. (Мартин Лутер Кинг)”


„Ненасиље и доброта према живим бићима је доброта према себи. Јер на тај начин се сам човек спасава од разних врста грехова и проистеклих патњи и може да обезбеди своје благостање. (Махавира)”


„Рат је ружна ствар, али не и најружнија ствар. Много је горе распаднуто и деградирано стање моралног и патриотског осећања које мисли да ништа није вредно рата. Особа која нема ништа за шта је вољан да се бори, ништа што је важније од његове личне безбедности, јадно је створење и нема шансе да буде слободна ако га не чине и одржавају напори бољих људи од њега. (Џон Стјуарт Мил)”


„Пошто пацифисти имају више слободе деловања у земљама у којима постоје трагови демократије, пацифизам може деловати ефикасније против демократије него за њу. Објективно, пацифиста је пронацистички настројен. (Џорџ Орвел)”


„У целој историји нема рата који нису извеле владе, саме владе, независно од интереса народа, за које је рат увек погубан чак и када је успешан. (Лав Толстој)”