Откривење Јованово

Извор: Викицитат

Књига Откривења, позната и као Откровење Јованово је део Новог завета. Садржајно, сва је усмерена ка будућности. Док Књига постања, на првим страницама Библије, доноси химну о стварању, Откривење, као последња књига Светог писма, закључује Библију визијом Новог Света, Новог Неба и Нове Земље. Као ниједна књига Библије, Откривење је било најразличитије тумачено због апокалиптичке форме, што је у ново време довело до појава хришћанских секти на западу.

Цитати[уреди]

„Благо ономе који чита и онима који слушају ријечи пророштва, и држе што је написано у њему; јер је вријеме близу.”


„Ја сам алфа и омега, почетак и свршетак, говори Господ, који јест, и који бјеше, и који ће доћи, сведржитељ.”


„Ја Јован, који сам и брат ваш и друг у невољи и у царству и трпљењу Исуса Христа, бијах на острву које се зове Патам, за ријеч Божију и за свједочанство Исуса Христа.”


„Напиши дакле шта си видио, и шта је, и шта ће бити по том;”


„Тајна седам звијезда које си видио на десници мојој, и седам свијетњака златнијех; седам звијезда јесу анђели седам цркава; и седам свијетњака које си видио, јесу седам цркава.”


„Ко има ухо нека чује шта говори Дух црквама: који побиједи даћу му да једе од дрвета животнога које је насред раја Божијега.”


„Не бој се ни ода шта што ћеш пострадати. Гле, ђаво ће неке од вас метати у тамницу, да се искушате, и имаћете невољу до десет дана. Буди вјеран до саме смрти, и даћу ти вијенац живота.”


„Покај се дакле; ако ли не, доћи ћу ти скоро, и војеваћу с њима мачем уста својијех.”


„Ко има ухо да чује нека чује шта говори Дух црквама: који побиједи даћу му да једе од мане сакривене, и даћу му камен бијел, и на камену ново име написано, којега нико не зна осим онога који прими.”


„Ко има ухо да чује нека чује шта говори Дух црквама.”


„Опомињи се дакле, како си примио и како си чуо, и држи и покај се. Ако ли не узастражиш, доћи ћу на тебе као лупеж, и не ћеш чути у који ћу час доћи на тебе.”


„Свјетујем те да купиш у мене злата жеженога у огњу, да се обогатиш; и бијеле хаљине, да се обучеш, и да се не покаже срамота голотиње твоје; и масти очињом помажи очи своје да видиш.”


„По том видјех: и гле, врата отворена на небу, и глас први који чух као трубу гдје говори са мном, рече: Попни се амо, и показаћу ти шта ће бити за овијем.”


„Не кварите ни земље, ни мора, ни дрвета, докле запечатим слуге Бога нашега на челима њиховима.”


„Ако ко има ухо нека чује.”


„Ко у ропство води, биће у ропство одведен; ко ножем убије, ваља да он ножем буде убијен. Овдје је трпљење и вјера светијех.”


„Овдје је мудрост. Ко има ум нека израчуни број звијери: јер је број човјеков, и број њезин шест стотина и шездесет и шест.”


„Овдје је трпљење светијех, који држе заповијести Божије и вјеру Исусову.”


„Ево идем као лупеж; благо ономе који је будан и који чува хаљине своје, да го не ходи и да се не види срамота његова.”


„Весели се над њим небо, и свети апостоли и пророци, јер Бог покаја суд ваш на њему.”


„Блажен је и свет онај који има дијел у првом васкрсенију: над њима друга смрт нема области, него ће бити свештеници Богу и Христу, и цароваће с њим хиљаду година.”


„Који побиједи, добиће све, и бићу му Бог, и он ће бити мој син.”


„Ја сам алфа и омега, почетак и свршетак, први и пошљедњи.”


„Ја Исус послах анђела својега да вам ово посвједочи у црквама. Ја сам коријен и род Давидов, и сјајна звијезда даница.”


„Благодат Господа нашега Исуса Христа са свима вама. Амин.”


Wikipedia:sr
Wikipedia:sr