Пређи на садржај

Олга Токарчук

Извор: Викицитат
Олга Токарчук (2018)

Олга Навоја Токарчук (29. јануар 1962) је пољска књижевница и психолог.

Цитати[уреди]

„Понекад прочитам књигу из Кине и препознајем нешто врло лично што ме гане. То је за мене чудо. Има нешто у нашем заједничком несвесном што ствара књижевност.”


„Ако је ваша земља избрисана са мапе и ваш језик је забрањен, ако ваша књижевност мора да служи циљу, постаје, колико год сјајна, прилично тешко путовати.”


„Моја школа ми се допала, али пре из друштвених разлога због мојих пријатеља и времена које проводим заједно. Али ја сам била тип детета које је више волело самообразовање, тако да сам имаа много хобија, много фасцинантних предмета попут астрономије на пример. Дакле, заиста сам провела много времена учећи из свог задовољства.”


„Док пишем, имам храбрости да будем – да постављам питања, а не да нађем одговоре, јер бих тада требало да променим посао и покушам да будем научник. А ово је боља слобода, бити писац. Само питајте и покажите чудне ствари.”


„Уметност је огроман простор за когнитивне и свесне експерименте и користи различите врсте напора да опише стварност. Прича, бајка, метафора, парабола су алати којима се књижевност користи вековима.”


„Језик усмерава перспективу и, као такав, увек носи вредносни суд; оно оцењује стварност бирајући оно што ће бити описано или о чему ће се расправљати.”


„Свака промена у свету почиње неком врстом идеје, рефлексије или мисли.”


„Живимо у тако лудом свету да морамо редефинисати шта је роман за нас.”