Пређи на садржај

Кина

Извор: Викицитат
Застава Кине

Кина је унитарна социјалистичка република у источној Азији и најмногољуднија држава на свету, са 1,428 милијарде становника према подацима из 2017. године.

Цитати[уреди]

„Сједињене Државе поздрављају појаву Кине која је мирна и просперитетна и која подржава међународне институције. (Џорџ Буш)”


„Највећи допринос целом људском роду Кина је дала да својих 1,3 милијарде људи не гладује... Има странаца који су се најели и немају шта боље да раде него да упиру прстом у наше послове. Прво, Кина не извози Револуцију; друго, Кина не извози глад и сиромаштво; треће, Кина не долази и не задаје вам главобоље, шта више да се каже? (Си Ђинпинг)”


„Од виших чујем да изгледа да Кина успева на многим фронтовима – инжењеринг, трговина, хотели, пољопривреда – све. На много начина, зар не треба да их узмемо као узор за нас? (Ким Џонг Ун)”


„Кинези су за себе рекли пре неколико хиљада година: „Кина је море које засоли све воде које се у њега уливају“. Постоји још једна кинеска изрека о њиховој земљи која је много модернија — датира тек из четвртог века. Ово је изрека: „Кинески реп је велики и неће се подвити“. Свиђа ми се тај. Британска демократија одобрава принципе покретних страначких глава и непоколебљивих националних репова. Управо због деловања ових важних снага имам част да вам се обратим у овом тренутку. (Винстон Черчил)”


„Претња Кине није војна. Претња Кине је да се не могу уплашити... Погледајте историју и схватите зашто — постоје већ 4.000 година, имају презир према варварима... И то је претња, не можете застрашити њих — то доводи до лудила у Вашингтону. Али... од свих великих сила, оне су биле најмање агресивне у војном смислу. (Ноам Чомски)”