Пређи на садржај

Нилс Бор

Извор: Викицитат

Нилс Хенрик Дејвид Бор (7. октобар 1885 — 18. новембар 1962) је био дански физичар.

Цитати[уреди]

„Велико проширење нашег искуства последњих година осветлило је недовољност наших једноставних механичких концепција и, као последицу, пољуљало темеље на којима се заснивало уобичајено тумачење посматрања.”


„Морамо бити јасни да када су у питању атоми, језик се може користити само као у поезији.”


„Реч „стварност“ је такође реч, реч коју морамо научити да правилно користимо.”


„Сви се слажемо да је твоја теорија луда. Питање које нас дели је да ли је то довољно лудо да бисмо имали шансе да будемо у праву.”


„Физику треба посматрати не толико као проучавање нечега а приори датог, већ више као развој метода уређења и испитивања људског искуства.”


„Погрешно је мислити да је задатак физике да открије каква је природа. Физика се тиче онога што можемо рећи о природи...”


„Велика је штета што људска бића не могу да нађу све своје задовољство у научној контемплативности.”


„Неки предмети су толико озбиљни да се са њима може само шалити.”


„Истина и јасноћа су комплементарни.”


„Чињеница да су религије кроз векове говориле у сликама, параболама и парадоксима једноставно значи да не постоје други начини да се схвати стварност на коју се односе. Али то не значи да то није права реалност.”


„Данас се чини да појединац може сасвим слободно да изабере духовни оквир својих мисли и деловања, а та слобода одражава чињеницу да границе између различитих култура и друштава почињу да постају све флуидније. Али чак и када појединац покуша да постигне највећи могући степен независности, он ће и даље бити под утицајем постојећих духовних структура - свесно или несвесно.”


„Религија помаже да друштвени живот буде хармоничнији; њен најважнији задатак је да нас, језиком слика и парабола, подсети на шире оквире у којима је постављен наш живот.”


„Престани да говориш Богу шта да ради са својим коцкицама.”