Пређи на садржај

НАТО бомбардовање СРЈ

Извор: Викицитат

НАТО бомбардовање Савезне Републике Југославије (кодно име операција Савезничка сила или у САД операција Племенити наковањ), у Србији познато и као НАТО агресија или погрешно Милосрдни анђео, била је завршна фаза рата на Косову и Метохији, која је трајала је од 24. марта до 10. јуна 1999. године.

Цитати[уреди]

„Велики број избеглица које су испуниле телевизијске екране након почетка НАТО бомбардовања више је била последица деловања НАТО -а него изговор за њихово убрзавање. (Хенри Кисинџер)”


„Косовски Албанци су нас изиграли као Страдиварија. Ми смо финансирали и индиректно подржавали њихову кампању за независност етнички чистог Косова. Никада их нисмо кривили за насиље раних 1990-их и настављамо да их приказујемо као данашње жртве упркос доказима који говоре супротно. (Луис Макензи)”


„Наравно, НАТО савезници су своје поступке правдали нејасним и углавном погрешним историјским аналогијама: да су оба светска рата била укорењена на Балкану или да је рат био усмерен против једне Хитлерове личности у виду Слободана Милошевића. Међутим, Други светски рат није почео на Балкану и Први светски рат је постао резултат придруживања светских сила балканским фракцијама. А Милошевић никако није био Хитлер, већ локални балкански разбојник којег ће на крају збацити његови сопствени људи .током унутрашњих немира сличних онима који су означили крај свих других комунистичких аутократа у средњој и источној Европи. (Хенри Кисинџер)”