Мајн кампф

Извор: Викицитат
Насловна страна књиге

Мајн кампф“ (нем. Mein Kampf, у преводу значи „Моја борба“) је књига коју је написао Адолф Хитлер, у којој се комбинују елементи аутобиографије и Хитлерових политичких и идеолошких гледишта, која су каснија постала начела нацистичке идеологије.

Цитати[уреди]

Немачка ће или постати светска сила или уопште неће наставити да постоји.”


„Препреке не постоје да би се предале, већ само да би биле сломљене.”


Енглеска није хтела да Немачка буде светска сила, Француска уопште није желела да Немачка буде сила – веома фундаментална разлика!”


„Војска не би била добра да су сви генерали, а политички покрет не би могао боље да брани свој поглед на свет да су сви интелектуалци. Не, њему је потребан и примитиван, борбен човек – дакле, без њега је немогућа унутрашња дисциплина.”


Аустрију сам напустио пре свега из политичких разлога. Нисам хтео да се борим за хабзбуршку државу.”


„Моја сведочења су, у зависности од предмета и његове оцене, увек била екстремна. Поред тога славно и одлично - довољно или недовољно. Моја највећа достигнућа била су у географији, а још боља у општој историји. Два омиљена предмета где сам био испред разреда.”


„Од стотина хиљада немачких радника, не више од сто зна за Марксову књигу, коју је хиљаду пута чешће проучавала интелигенција, посебно Јевреји, него истинске присталице покрета у нижим класама.”


„Да је почетком рата (мисли се на Први светски рат) 12 или 15 хиљада Јевреја смештено у гасне коморе и побијено, онда милиони жртава које је поднијела Њемачка не би били узалуд, већ би били благословени.”