Пређи на садржај

Машина

Извор: Викицитат

Машина или уређај је скуп делова повезаних у једну логичну целину с циљем извођења одређене операције.

Цитати[уреди]

„Тешко је не запитати се да ли та комбинација елемената која производи машину за рад не ствара и неку врсту душе, тупу огорчену металну вољу, која се понекад може побунити. (Перл Бак)”


„Уверен сам да ако желимо да станемо на праву страну светске револуције, ми као нација морамо проћи радикалну револуцију вредности. Морамо брзо започети прелазак са друштва оријентисаног на ствари ка друштву оријентисаном на особе. Када се машине и компјутери, профитни мотиви и имовинска права сматрају важнијим од људи, џиновске тројке расизма, милитаризма и економске експлоатације нису у стању да буду освојене. (Мартин Лутер Кинг)”


„Пре него што прођу многе генерације, нашу машинерију ће покретати снага која се може добити у било којој тачки универзума. Ова идеја није нова. Људи су на то одавно доведени инстинктом или разумом; изражено је на много начина, и на много места, у историји старог и новог. Налазимо га у дивном миту о Антеју, који моћ црпи из земље; налазимо га међу суптилним спекулацијама једног од ваших сјајних математичара и у многим наговештајима и изјавама мислилаца садашњег времена. Кроз свемир постоји енергија. Да ли је ова енергија статична или кинетичка! Ако су статичне, наше наде су узалудне; ако је кинетичка - а то знамо да јесте, сигурно - онда је само питање времена када ће људи успети да прикаче своју машинерију на сам точак природе. (Никола Тесла)”


„Ако машине производе све што нам је потребно, исход ће зависити од тога како су ствари распоређене. Свако може уживати у луксузном доколичарском животу ако се дели богатство произведено машинама, или већина људи може завршити бедно сиромашна ако власници машина успешно лобирају против прерасподеле богатства. До сада се чини да је тренд био ка другој опцији, са технологијом која доводи до све веће неједнакости. (Стивен Хокинг)”