Пређи на садржај

Стивен Хокинг

Извор: Викицитат
Стивен Хокинг

Стивен Вилијам Хокинг (енгл. Stephen William Hawking; Оксфорд, 8. јануар 1942 — Кембриџ, 14. март 2018) био је енглески теоретски физичар, космолог, аутор и директор истраживања у Центру за теоријску космологију на Универзитету у Кембриџу. [1][2]

Цитати[уреди]

О путовању кроз време[уреди]

„Помислио сам да би било занимљиво проверити да ли закони физике уопште дозвољавају путовање кроз време. …

Први научни опис времена понудио нам је сер Исак Њутн 1689. године, ... Време је у Њутновој теорији било апсолутно. Неумољиво је марширало. Није било освртања или повратка у пређашње доба. Ситуација се променила када је Ајнштајн формулисао општу теорију релативитета у којој је простор-време закривљено и извитоперено материјом и енергијом васељене. Време на локалном плану још расте, али се сад појавила могућност закривљења простор-времена у тој мери да неко крене стазом која ће га одвести у тренутак који претходи поласку.

— Кратка повест мог живота, поглавље 11 „Путовање кроз време“ [3]


„Од физичара се очекује да слободно расправљају о овим питањима, без излагања подсмеху или презиру. Ако се испостави да је путовање кроз време немогуће, важно је и да схватимо зашто је немогуће.

Не знамо много о потпуно кванификованој теорији гравитације. ... Квантне флуктуације у окружењу простор-времена могу да начине црвоточине и омогуће путовање кроз време на микроскопском нивоу. Према општој теорији релативности, макроскопска тела неће моћи да се врате у прошлост.
Мислим да путовање кроз време никад неће бити могуће, чак и да у будућности открију неку другу теорију. Да је могуће, били бисмо преплављени туристима из будућности.

— Кратка повест мог живота, поглавље 11 „Путовање кроз време“ [3]


О пореклу Васионе[уреди]

„Појам времена бесмислен је пре почетка Васељене. На ово је први указао свети Аугустин. На питање: 'Шта је Бог радио пре него што је створио Васељену?' Аугустин није узвратио: 'Припремао је пакао за људе који постављају таква питања.' Уместо тога, казао је да је време својство Васељене коју је Бог створио, тако да није постојало пре њеног почетка.

— Кратка повест времена, поглавље 1 „Наша слика Васељене“ [4]


„Чак и ако постоји само једна могућа обједињена теорија, она није ништа друго до низ правила и једначина. Шта је, међутим, то што удахњује пламен у једначине и саздаје Васељену коју ће оне описати? Из перспективе уобичајеног научног приступа грађењу неког математичког модела, није могуће одговорити на питање зашто уопште постоји Васељена коју би тај модел описао. Зашто би се Васељена уопште упустила у то да постоји?

— Кратка повест времена, поглавље 11 „Закључак“ [4]


Референце[уреди]

  1. „Centre for Theoretical Cosmology: Outreach Stephen Hawking”. University of Cambridge. Приступљено 06. 02. 2021. 
  2. „About Stephen”. Stephen Hawking Official Website. Архивирано из оригинала на датум 30. 08. 2015.. Приступљено 06. 02. 2021. 
  3. 3,0 3,1 Hoking, Stiven (2013). Kratka povest mog života. Beograd: Vulkan izdavaštvo. ISBN ISBN_9788610007855. 
  4. 4,0 4,1 Hoking, Stiven (1996). Kratka povest vremena. Beograd: Polaris.