Пређи на садржај

Мари Гел-Ман

Извор: Викицитат
Мари Гел-Ман (2007)

Мари Гел-Ман (15. септембар 1929 — 24. мај 2019) је био амерички физичар, који је 1969. године, добио Нобелову награду за физику „за доприносе и открића која се тичу класификације елементарних честица и њихових интеракција”.

Цитати

[уреди]

„Данас је мрежа односа који повезује људску расу са самим собом и са остатком биосфере толико сложена да сви аспекти утичу на све друге у изузетном степену. Неко би требало да проучава цео систем, ма колико то грубо морало да се уради, јер никакво спајање делимичних студија сложеног нелинеарног система не може дати добру представу о понашању целине.”


„Увек сам могао да пробам МИТ и да се касније убијем ако је било тако лоше, али да не могу да извршим самоубиство, а затим да покушам са МИТ-ом после.”


„Не треба вам нешто више да бисте добили нешто више. То је оно што настанак значи. Живот може настати из физике и хемије плус много незгода. Људски ум може настати из неуробиологије и многих незгода, као што хемијска веза настаје из физике и одређених незгода. Не умањује важност ових тема да знају да произилазе из фундаменталнијих ствари плус незгода.”


„Ако сам видео даље од других, то је зато што сам окружен патуљцима.”


„Док многа питања о квантној механици још увек нису у потпуности решена, нема смисла уводити беспотребну мистификацију тамо где у ствари не постоји никакав проблем. Ипак, велики део недавног писања о квантној механици учинио је управо то.”


„Лажни извештај да мерење једног од фотона одмах утиче на други доводи до разних несрећних закључака.”


„Оно што је посебно упадљиво и изванредно је да је у фундаменталној физици већа вероватноћа да ће лепа или елегантна теорија бити тачна него теорија која је неелегантна.”


„Како је могуће да писање неке једноставне и елегантне формуле може описати универзалне регуларне процесе у природи?”


„Наш посао је дивна забава.”


„Све што није забрањено у физици је обавезно.”


„Не треба вам нешто друго да бисте добили нешто друго. Ово значи хитан случај. Живот може настати из физике и хемије, поред многих незгода. Људски ум може настати из неуробиологије и многих незгода, баш као што хемијска веза настаје из физике и одређених незгода. Не умањује важност ових ствари сазнање да оне потичу из фундаменталнијих ствари плус несрећа.”