Пређи на садржај

Марија Захарова

Извор: Викицитат
Марија Захарова (2016)

Марија Владимировна Захарова (24. децембар 1975) је директор Одељења за информисање и штампу Министарства спољних послова Руске Федерације (портпаролка Министарства спољних послова Руске Федерације) од 10. августа 2015. године.

Цитати[уреди]

„По доласку у Београд, Сергеј Лавров је објаснио Дачићу тешка места филозофије на примеру њиховог заједничког чланка за „Политику“ и „Руску газету“: „Погледај, у новинама је фотографија на којој сам ја са краватом, а ти без. А данас си ти са краватом, а ја без. То је дијалектика“. Не можете се расправљати око тога.”


„Понекад имам утисак да познати амерички комичари и забављачи, као што је Џим Кери, стоје иза свих оних одлука које администрација САД усваја. Не знам ко им тамо смишља концепте, али некад изгледају гротескно.”


„Министар иностраних послова Британије Борис Џонсон упоредио је Русију и Спарту. Он је рекао да је, када је изучавао Тукидидову историју Пелопонеског рата, увек мислио да је Атина са њеном демократијом пандан Европе и САД. Aко је Русија Спарта, онда би Велика Британија према таквим поређењима могла да буде Лезбос.”


„Руски амбасадор у Београду састао се са Аном Брнабић, како би утврдили шта је тачно рекла. Српска премијерка је казала да су њене речи погрешно протумачене од стране америчке новинске агенције и предала комплетан транскрипт њеног интервјуа агенцији Блумберг, који није садржао речи које јој се приписују. Ми судимо на основу тих објашњења.”


„Размишљам - зашто ми је министар спољних послова Србије Ивица Дачић пре неколико дана послао вунене рукавице, пролеће је већ? Али, када сам се осврнула по Москви - мећава. Браво, Дачићу, како си предосетио!?”


„Како можете да штитите ту земљу [Србију] кад, упркос расположивим информацијама да људе држе као таоце, ви их бомбардујете? О каквој безбедности причате? То је посебна врста понижења, покушај да се наметне стокхолмски синдром, кад присилите жртву да вас воли и да јавно призна да жели да буде са вама.”