Пређи на садржај

Књижевност

Извор: Викицитат

Књижевност се односи на дела настала у процесу проучавања књижевности, односно обухвата и текстове који припадају књижевној критици, књижевној историји и теорији књижевности, које заједно са методологијом проучавања књижевности конституишу науку о књижевности.

Цитати[уреди]

„Књижевност је таква да не сме да буде досадна. Понекад ме људи питају зашто пишем о овоме а не о нечем другом. На свету нема глупљег питања од тога јер сваки писац пише о ономе што жели, о ономе што га се тиче. Друго, такође глупо питање је оно зашто о томе што пишем, пишем тако мрачно. Они ваљда мисле, жена сам, па треба да пишем о веселијим и срећнијим темама. А књижевност је, у принципу, увек некако тужна и несрећна јер се бави питањима и ради на томе да сазнамо нешто о себи и о друштву у којем живимо. Онда иде и катарза како бисмо доживели просветљење. Пишем тако како пишем да би се читаоци тргли јер, све су то друштвено важне теме а кроз књижевност много тога можемо да научимо. (Румена Бужаровска)”


„Уметност и књижевност су морална еманација цивилизације, духовно зрачење народа. (Ђозуе Кардучи)”


„Књижевност је мисао о размишљању душа. (Томас Карлајл)”


„Предност књижевности је у томе што омогућава људима да се ставе у кожу других. (Имануел Кант)”


„Добра књижевност није само забава, иако јесте фантастична забава, него је такође нешто што омогућава боље разумевање света у којем живите. (Марио Варгас Љоса)”


„Задатак књижевности је да напише не оно што јесте, већ оно што би требало да буде. (Роберт Музил)”


„Књижевност не представља моћ, књижевност говори о разумевању, о срећи живљења и задовољству посматрања и постојања кроз речи. (Орхан Памук)”


„Књижевност је најплеменитија професија. У ствари, реч је о једином прикладном за мушкарца. Што се мене тиче, нема ме завођења са пута. (Едгар Алан По)”


„Књижевност је стара колико и говор. Израстао је из људске потребе за тим, и није се променио осим да је постао потребнији. (Џон Стајнбек)”


„Књижевност би била срећна да није у моди и када би њоме желели да се баве само они за које је настала. (Стендал)”


„Књижевност у свим својим облицима није ништа друго до сенка доброг разговора. (Роберт Луис Стивенсон)”


„Класична књижевност је нешто што сви желе да прочитају, али што нико не жели да чита. (Марк Твен)”


„Уметност и књижевност су моје сурогатне религије. (Питер Шафер)”


„Књижевност се свуда вреднује не на основу њених подлих примера, већ на основу оних њених вођа који истински воде друштво напред. (Михаил Салтиков-Шчедрин)”