Конзервативизам

Извор: Викицитат

Конзервативизам је одређено стање духа, начин мишљења о човеку и друштву који је усредсређен на чување постојећег политичког, друштвеног и економског поретка.

Цитати[уреди]

„Држава без средстава за неку промену је без средстава за њено очување. (Едмунд Берк)”


„Младићи се генерално сматрају радикалима. Ово је популарна заблуда. Најконзервативније особе које сам икада срео су студенти. Радикали су мушкарци прошли средњи живот. (Вудро Вилсон)”


„Ја сам конзервативац да сачувам све што је добро у нашем уставу, радикал да уклони све што је лоше. Настојим да очувам имовину и поштујем ред, и подједнако осуђујем призив на страсти многих или предрасуде неколицине. (Бенџамин Дизраели)”


„У смислу у коме се либерализам супротставља конзервативизму, оба могу бити подједнако одбојна: ако први може значити хаос, други може значити окамењеност. Обојица се увек суочавамо са питањем шта се мора уништити? и са питањем 'шта се мора сачувати?' а ни либерализам ни конзервативизам, који нису филозофије и могу бити само навике, нису довољни да нас воде. (Томас Стернс Елиот)”


„Оно што је најбоље у конзервативизму, оно што, иако се не може детаљно изразити, изазива поштовање у свима, јесте Неизбежно. (Ралф Волдо Емерсон)”


„Савремени саосећајни конзервативизам је исправан за наше време, исправан за нашу странку - и исправан за нашу земљу. (Дејвид Камерон)”


„Сви велики народи су конзервативни; споро да верује у новине; пацијент са много грешака у стварности; дубоко и заувек сигуран у величину која је у закону, у обичају једном свечано установљеном, а сада одавно признатом као праведном и коначном. (Томас Карлајл)”


„Никад нисам хтео да кажем да су конзервативци генерално глупи. Хтео сам да кажем да су глупи људи генерално конзервативни. Верујем да је то толико очигледно и општепризнат принцип да тешко да мислим да ће га неки господин порећи. (Џон Стјуарт Мил)”


„Права подела није између конзервативаца и револуционара, већ између ауторитараца и либертаријанаца. (Џорџ Орвел)”


„У извесној мери, цивилизацији доприноси и друштвена неправда. Ова чињеница је основа онога што је најугледније у конзервативизму. (Бертранд Расел)”


„Сваки конзервативац жели мир. (Маргарет Тачер)”


„Сам конзервативизам је легитиман, вероватно неопходан и свакако распрострањен став противљења драстичним променама. Она је, од Француске револуције, век и по играла важну улогу у европској политици. Све до успона социјализма његова супротност је био либерализам... Не постоји ништа што би одговарало овом сукобу у историји Сједињених Држава, јер оно што се у Европи звало 'либерализам' овде је била заједничка традиција на којој је изграђена америчка политика: тако је бранилац америчке традиције био либерал у европском смислу. (Фридрих Хајек)”