Пређи на садржај

Колонијализам

Извор: Викицитат

Колонијализам је појам који дефинише праксу где поједине државе шире свој суверенитет изван матичне територије кроз оснивање колонија, односно зависних подручја чије се домородачко становништво ставља под непосредну власт или их исељава.

Цитати[уреди]

„Када су положили оружје, ми смо их убили. Лагали смо их. Преварили смо их из њихове земље. Натерали смо их да потпишу лажне споразуме које смо назвали уговорима које никада нисмо одржали. Претворили смо их у просјаке на континенту који је давао живот колико живот памти. И по било каквом тумачењу историје, ма колико уврнуто, нисмо поступили како треба. Нисмо били законити нити смо били праведни у ономе што смо радили. (Марлон Брандо)”


„Захваљујем вам што сте дали до знања људима у Европи шта бели човек у овој земљи ради црнцима и лицемерју које практикује када их тамо оптужује да не доводе своју кућу у ред. Двадесет милиона црнаца у овој земљи је једнако темељно колонизовано од стране америчких белаца на паметнији и модернији начин него сви колонизовани људи у Анголи, Јужној Африци или било ком другом делу овог света. Али бели човек овде крије сопствену прљавштину тако што стално показује на Британију и Француску и Португалију и све ове друге земље и оптужује их да су колонијалне силе, када је овладао колонијализмом пре него што су ове друге земље икад сазнале шта је то. (Малколм Икс)”


„Народи Азије су у прошлом рату нашли прилику да скину окове колонијализма и сада виде зору нове прилике, дотад неосетљивог достојанства и самопоштовања политичке слободе. Окупљајући половину светске популације и 60 одсто њених природних ресурса, ови људи брзо консолидују нову снагу, моралну и материјалну. Ово је правац азијског напретка и он се можда неће зауставити. То је последица померања светских економских граница јер се цео епицентар светских послова ротира назад ка области одакле је и почео. (Даглас Макартур)”


„На неким местима метропола се задовољава са плаћањем клике феудалних господара; у другима је измислила лажну буржоазију од колонизованих поданика у систему завади па владај; на другим местима, убио је две муве једним ударцем: колонија је и насељавање и експлоатација. (Жан-Пол Сартр)”